Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Bezuinigen leidt tot vastbinden

24 januari 2011 Door de redactie Geen reacties

“Het is natuurlijk iets wat we allemaal niet meer willen in de gehandicaptenzorg,” zegt Marianne Lenterman, lid van het landelijk groepsbestuur Cnv Gehandicaptenzorg in reactie op de de situatie van de gehandicapte jongen Brandon.

“Helaas dwingt het huidige systeem met de zzp financiering veel organisaties om geld anders te verdelen en te kiezen voor kwantiteit in plaats van voor kwaliteit,” zegt Marianne Lenterman. Zij werkt zelf in de gehandicaptenzorg. “We krijgen de geleverde zorg achteraf betaald door de zorgkantoren en we moeten productie draaien. Meer cliënten in de woon- en dagbestedingsgroepen. Voor jongens en meisjes zoals Brandon die niet in groepen passen, maar een hele intensieve begeleiding nodig hebben, is veel personeel nodig. Daarom wordt  steeds meer de keuze gemaakt om cliënten zoals Brandon meer 'middelen en maatregelen' op te leggen, zodat het personeel ontlast wordt. Onvoorspelbaar gedrag is niet uit te drukken in geld en soms meer dan begroot voor een hele woning.”

Respect
“Met respect voor de vele medewerkers in de zorg die deze maatregelen soms als laatste redmiddel moeten gebruiken, met pijn in hun hart. Laten we dan ook hopen dat de overheid inziet dat er meer geld beschikbaar moet zijn dan de huidige zzp financiering, waarbij moeilijk voorspelbaar gedrag niet altijd in geld is uit te drukken", aldus Marianne Lenterman. Haar commentaar is te lezen op de website van Cnv.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!