Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

'Bezieling ontstaat tussen cliënt en begeleider'

8 juni 2015 Door de redactie Geen reacties

'Bezieling ontstaat in een over en weer tussen mensen," schrijft geestelijk verzorg Elske Cazemier in haar boek De ziel ontdekken, in contact met mensen met een verstandelijke beperking. Winnaars van de verloting van dit boek deelden wanneer zij bezield, geraakt en geïnspireerd waren door de cliënt. Foto Ruud Jonkers

"Vandaag: een cliënt, matig verstandelijk gehandicapt, dementerend en erg prikkelgevoelig. Mevrouw was onrustig, druk, boos, verdrietig om de herinnering aan overleden familie. Ongelukkig. Ik heb haar meegenomen uit de situatie, ben met haar onder de arm even gaan kuieren. Samen stil genieten van de herkenning van elkaar en van de rust. Ik voel me ontspannen, ze kijkt me aan met een gelukkige glimlach. Legt haar hoofd even tegen m'n schouder. Dit korte moment, het vertrouwen dat ze kan geven, het moment van geluk. Dat bezielt me."

Gert-Willem Zonneveld
"In 1979 ging ik naar een open dag van een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Tijdens de rondleiding raakte ik bezield door Gerrit, die mijn been vastgreep, en niet van plan was om mij los te laten. Ik schrok, maar kreeg al snel het gevoel dat Gerrit niets kwaad in de zin had, maar me gewoon beetpakte voor wat aandacht. Dit gevoel was goed, prettig en maakte iets in me los. Deze mensen hadden mijn liefde nodig, de liefde die ik zelf gemist heb in mijn jeugd. Ik kon ze iets waardevols geven voor mijn gevoel.

Ik heb meteen gesolliciteerd, en werd gelukkig aangenomen. Na 36 jaar werken met mensen met een verstandelijke beperking raak ik nog steeds bezield door cliënten. Ze inspireren mij om door te gaan, en op zoek te blijven gaan naar nieuwe mogelijkheden, nieuwe contactmomenten en vormen, en nieuwe begeleidingsvormen.

Ik ben Gerrit nog steeds dankbaar dat hij mij toen beet gepakt heeft, en me heeft laten voelen waardevol te kunnen zijn voor deze doelgroep."

Helèn Versteegen
"Ik was geraakt toen een cliënt van 86 met mij als nieuwe dominee kwam kennismaken. Ze was helemaal naar mijn kamer gelopen. Voorovergebogen met een rollator. Hoewel ik haar niet kon verstaan, wist ze zich verstaanbaar te maken door met een bibberig handschrift op een briefje te schrijven of ik bij haar kwam koffie drinken. Wat een bezielende kracht!"

Anouk Helmich
"Als geestelijk verzorger in een groot dienstencentrum voor mensen met een verstandelijke beperking, heb ik met veel interesse het artikel over vieringen met de zintuigen in KLIK gelezen. Ik ben geïnspireerd en wil graag met dergelijke vieringen aan de slag."

Mia De Meyer
De ziel ontdekken, in contact met mensen met een verstandelijke beperking, uitgeverij Narratio, prijs € 17,50. Lees het eerdere Klik-artikel hierover; Geloof beleven met de zintuigen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!