Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Bewoners zorgorganisatie krijgen BHV-cursus

13 maart 2018 Door de redactie Geen reacties

Het was al enige tijd een wens van de bewoners van ’s Heeren Loo-locaties in Emmeloord en Swifterbant: een BHV-cursus volgen. En dat gebeurde dan ook. Begin maart kregen 23 bewoners hun BHV-certificaat uitgereikt.

Enkele cliënten hadden het ideeënbord gebruikt voor de volgende vraag: Waarom moeten we bij een keukenbrandje op een begeleider wachten als we de brand zelf al kunnen blussen? Het zette de medewerkers van de zorgorganisatie aan het denken, want ‘eigen regie’ vinden ook zij belangrijk voor de bewoners.

Aangepaste training
Daarna heeft de zorgorganisatie contact gezocht met Securitas voor overleg: is het mogelijk de BHV-cursus aan te passen, zodat de bewoners deel kunnen nemen? Dat bleek mogelijk na de volgende aanpassingen:

  • De teksten van de theorie zijn vereenvoudigd
  • De lestijden zijn aangepast
  • De cursus werd over meer dagen uitgesmeerd, met minder uren per dag dan normaal.


Nadat de cursus succesvol was afgesloten, was het tijd voor de uitreiking van de certificaten. Dat gebeurde 2 maart onder belangstelling van familie, werkgevers en de brandweer. De cursisten mochten laten zien wat ze allemaal hadden geleerd als BHV’er op het gebied van brand, ontruiming en EHBO. De feestlocatie werd ontruimd, er werd een frituurbrand gedoofd en de lotusmedewerkers met een slagaderlijke bloeding en een verstikking werden prima geholpen. Ook reanimeren had men in de vingers.


Op herhaling
Om de geldigheid van het certificaat te behouden, gaan de cursisten van ’s Heeren Loo net als andere BHV’ers op herhaling. En daarnaast wil de zorgorganisatie ook andere bewoners de kans geven een BHV-training te volgen. De interesse – ook vanuit andere rayons in Nederland – is groot.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!