Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Bewoners Elver schitteren in humoristische film

16 januari 2019 Door de redactie Geen reacties

In De Gruitpoort in Doetinchem is afgelopen weekend een bijzondere film in première gegaan, waarin tien bewoners van zorgorganisatie Elver meespeelden. Het idee kwam van Jorn Snelting, wiens moeder bij Elver werkt. Jorn legde zijn plan voor aan Vrije Tijd, verantwoordelijk voor diverse activiteiten voor bewoners en deelnemers van Elver. Na een enthousiaste reactie werd een verzoek ingediend bij Handicap NL voor een financiële bijdrage. Daar kwam groen licht op, dus het draaien kon beginnen.

In het wintermagazine van Elver vertellen een aantal acteurs en filmregisseur Jorn over het spannende traject van de film, die als titel High 5 kreeg: van script schrijven en repeteren tot draaien.

Jorn: “Wij zijn in augustus begonnen met het maken van het script. Ik had van tevoren al geïnventariseerd waar de interesses liggen van de bewoners. Daar kwam uit: Bassie en Adriaan, Flikken Maastricht en muziek. Samen hebben we de grote lijnen uitgezet. De film gaat daarom over een boef, politie en een band.”

De rollen lijken de cliënten op het lijf geschreven, daar heeft de filmmaker ook goed naar gekeken. “Iemand die het leuk vindt om te zingen geef je een andere rol dan iemand die juist geïnteresseerd is in politie en zich daar fijn bij voelt. Dat maakt dat het echt ‘hun’ film is”,
vertelde Jorn aan Elver.

Ervaring
Sommige cliënten hadden al wat ervaring op de planken, zoals Steven. Hij speelde jaren bij een toneelclub. “Ik vond het dus niet heel spannend om te doen.” Maar zichzelf bij de première op het witte doek zien schitteren, bleek toch een geweldige ervaring voor hem: “Wauw, dacht ik toen ik mezelf terugzag!”

Dewi, die de rol van superfan op zich nam, vond het hele proces erg spannend. Jorn maakte gelukkig veel grapjes, waardoor ze zich steeds op haar gemak voelde. Zelfs het wachten tussen de opnames door vond ze niet vervelend. “Ik vond dat niet erg. Want het zijn nu allemaal mijn vrienden geworden, dus het was erg gezellig.”

Jorn bekeek per scène bij de repetities of iets in korte stukjes opgenomen moest worden, of dat het in een keer kon. Zo zorgde hij voor de minste spanning bij de acteurs, die zich immers wel op hun gemak moesten voelen.


Geslaagd filmproject
Jorn kijkt terug op een geslaagd filmproject bij Elver. “Het is zo leuk om te zien hoe de bewoners groeien. In het begin is het onwennig. Inmiddels zijn ze een hechte groep die een sterke band heeft. Ze zijn ontzettend puur, open en oprecht. Als ze het niet leuk vinden, dan hoor je het ook.”

Aan de reacties op de 20 minuten durende film was te merken dat deze erg in de smaak viel bij de bewoners van Elver, familie en medewerkers. De vraag of er nog een film komt, is dan ook niet zo gek. “Wie weet komt er een nog een vervolg. Dat kan goed. Aan het enthousiasme van de acteurs en mij ligt het niet!” aldus Jorn.

Vrije Tijd geeft aan dat de film High 5 sowieso voor de acteurs beschikbaar komt op dvd. Ook speelt men met het idee de dvd via vooraf bestellen te koop aan te bieden aan andere belangstellenden.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!