Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Bewegingsarmoede in gehandicaptenzorg

27 september 2010 Door de redactie Geen reacties

In een kwart van de instellingen in de gehandicaptenzorg doet vrijwel geen enkele cliënt aan sport en bewegen. Maar één op de vijf woonvoorzieningen zegt dat bijna alle cliënten lichamelijk actief zijn.

Het onderzoeksrapport 'Monitor Zo kan het ook!' geeft de stand van zaken op het gebied van sport en bewegen weer. Het is gepubliceerd bij de start van het landelijke beweegstimuleringsprogramma van Gehandicaptensport Nederland voor mensen met een verstandelijke handicap.

De zorginstellingen erkennen de noodzaak om cliënten meer in beweging te krijgen. Driekwart biedt sport- en bewegingsactiviteiten aan, maar er wordt te weinig gebruik van gemaakt. Knelpunten zijn:

  • er zijn niet genoeg begeleiders en vrijwilligers om de cliënten erbij te helpen
  • er is onvoldoende geld
  • het vervoer is een struikelblok
  • het is moeilijk om cliënten te motiveren.

Begeleiders vinden plezier en ontspanning de belangrijkste reden om cliënten te laten sporten en bewegen, op de tweede plaats staat de gezondheid en op de derde de behoefte aan lichaamsbeweging.

Het programma 'Zo kan het ook!'van Gehandicaptensport Nederland (op dvd) is ontwikkeld en in de praktijk uitgetest om begeleiders daarbij te helpen.

Informatie op www.gehandicaptensport.nl. Bekijk hier een filmpje over het programma Zo kan het ook.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!