Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Bewegingen van baby's weerspiegelen hersenfuncties

21 juni 2013 Door de redactie Geen reacties

Spontane bewegingen van baby's in de eerste 4-5 maanden zeggen iets over de hersenfunctie van dat moment en zijn een indicatie voor de neurologische ontwikkeling. Kinderarts Nathalie de Vries stelt vast dat bij te vroeg geboren kinderen met tenminste één normale spontane bewegingsscore in de eerste 2 weken, de kans op een normale neurologische uitkomst hoog is.

De Vries beoordeelde de kwaliteit van spontane bewegingen in verschillende groepen pasgeborenen. Ze vond dat zowel gezonde, op tijd geboren kinderen, als te vroeg geboren kinderen in de eerste levensdagen vaak abnormale spontane bewegingen laten zien. Bij gezonde kinderen die op tijd zijn geboren, normaliseert dat vanaf de vijfde dag. Als te vroeg geboren kinderen minstens één normale spontane bewegingsscore hebben in de eerste twee levensweken, is de kans dat zij zich neurologisch normaal ontwikkelen, groot.

Hersenschade
De Vries zag ook spontane bewegingen met chaotische kenmerken in de eerste levensdagen bij verschillende groepen pasgeborenen. Zij concludeert dat deze waarschijnlijk het gevolg zijn van een tijdelijk niet goed functioneren van de hersenen en geen uiting van hersenschade. In een groep van te vroeg geboren kinderen met een extreem laag geboortegewicht zag ze verkrampte en stijve bewegingen met gestrekte benen op de leeftijd waarop de baby's voldragen zouden zijn geweest. Deze afwijkende bewegingen bleken niet samen te hangen met het ontwikkelen van bewegingsstoornissen die hun oorsprong in de hersenen hebben (cerebrale parese).

Antidepressiva
Kinderen die tijdens de zwangerschap aan antidepressiva (van de moeder) waren blootgesteld bewogen zich vaker abnormaal in de eerste levensdagen. Op de leeftijd van drie maanden maakten deze kinderen vaker monotone bewegingen. De Vries vond geen verband tussen de bewegingen en mogelijke angst- of depressieklachten van de moeder.

Kinderarts-neonatholoog Nathalie de Vries promoveert 26 juni aan de Rijksuniversiteit van Groningen op het proefschrift Early motor repertoire of infants at risk.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!