Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Beweeginspiratie in de verstandelijk gehandicaptenzorg

4 augustus 2021 Door de redactie Geen reacties

Loop jij er in je werk als begeleider op een woon- en dagbestedingslocatie voor mensen met een verstandelijke beperking ook tegenaan dat je graag meer met cliënten zou willen bewegen, maar dat het soms aan tijd, materialen of inspiratie ontbreekt? Marielle Tromp, bewegingswetenschapper en trainer in Positief Motiveren, maakte daarover een podcast vol beweegtips met Joost Kersten, bewegingsagoog bij Siza.

Voor Joost is het eenvoudig om beweegspelletjes te bedenken om te doen op woon- en dagbestedingslocaties. Hij is er tenslotte voor opgeleid!

Maar voor begeleiders is dat niet altijd zo makkelijk. Joost snapt dat goed, omdat hij zelf als begeleider op een dagbestedingslocatie heeft gewerkt. Daarom maakte hij met zijn collega’s van Siza een website vol met beweegideeën voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze noemen het Beweegkaarten.

De Beweegkaarten zijn bedoeld als inspiratie voor begeleiders. Het leuke is dat je echt geen sportschoenen aan hoeft te doen of voetballen hoeft te pakken. Het zijn korte, praktische ideeën waar je waarschijnlijk over 5 minuten al mee aan de slag kunt. Per thema kun je verschillende Beweegkaarten als PDF downloaden en uitprinten.

Ben je nieuwsgierig naar de achtergronden van deze Beweegkaarten? Marielle Tromp interviewde Joost voor een podcast. Ze delen beide de visie dat het belangrijk is om je éérst te focussen op bewegen in het dagelijks leven. In de podcast vertelt Joost ook over zijn ervaring toen hij als begeleider op een dagbesteding werkte.

Beluister de podcast:

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!