Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Betuttelende tv-uitzending over verstandelijk gehandicapten in het verkeerde keelgat

1 februari 2016 Nicole van Troost Geen reacties

Zit ik televisie te kijken en ineens gebeurt het me weer: het gaat over mensen met een verstandelijke beperking en wat ik zie schiet me zo enorm in het verkeerde keelgat, schrijft zorgondernemer Nicole van Troost in haar weblog.

Ik wil er meteen over bloggen, maar gelijk daarna vraag ik me af of ik niet overdreven gevoelig reageer. Die kans bestaat. Maar toch dit blog.

Bloedserieus zijn ze aan het werk
Het gaat over kunstenaars met een verstandelijke beperking. Je ziet twee mannen op leeftijd aan het werk bij ieder een eigen schildersdoek. ‘Bloedserieus zijn ze aan het werk’ zegt de voice-over.

Dûh, denk ik meteen, dat zijn de meeste kunstenaars toch tijdens het creatieve proces? Zou dat ook zo gezegd worden bij een portret van een kunstenaar zonder verstandelijke beperking? Waarom zouden ze niet serieus bezig zijn met hun werk?

Irriteert me ma-te-loos
Vervolgens worden de kunstwerken die zijn gemaakt geveild. De opbrengst van de veiling gaat naar een goed doel. Een soort van de lammen helpen de blinden.

Het publiek zit vol vertederd glimlachende heren in pak die flink oplopende bedragen bieden. Het lijkt me duidelijk dat ze dat vooral doen vanwege de dubbele goede doelen: je geeft een kunstenaar met een verstandelijke beperking een pluim en steunt een ander goed doel.

Irriteert me ma-te-loos!

Zullen we ff normaal doen?
Mijn voorstel is: zullen we even normaal doen?

Niet elk mens met een verstandelijke beperking is een kunstenaar
Zullen we allereerst niet van elk mens met een verstandelijke beperking een kunstenaar willen maken, maar kijken naar ieders unieke talent op welk gebied dan ook?

Want laten we eerlijk zijn, soms is werk van kunstenaars met een verstandelijke beperking niet meer dan een veredelde kindertekening. En dat is prima. Maar geen kunst. (Daar valt natuurlijk ook weer een hele discussie over te voeren, maar u begrijpt wat ik bedoel)

….maar doe normaal tegen degenen die het wel zijn.
Ander werk daarentegen doet niet onder voor dat van kunstenaars zonder beperking. Feitelijk is helemaal niet relevant of een kunstenaar wel of geen verstandelijke beperking heeft.

Dus als iemand met een verstandelijke beperking een kunstenaar is en prachtig werk maakt, zullen we dan alsjeblieft afspreken dat we voortaan normáál over die persoon spreken en hem/haar behandelen zoals we dat met ieder ander kunstenaar doen?  |

Door Nicole van Troost, orthopedagoog en begeleider. Zij schrijft onder meer het weblog 'Dankbaar werk’ , waar deze aflevering als eerste in augustus 2015 verscheen

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!