Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Betere zorgkwaliteit door echte dialoog in team en met cliënt

2 december 2016 Door de redactie Geen reacties

Kwaliteit in de zorg is een lastig te meten onderwerp. Zorgorganisatie Sherpa bracht voor een proeftuin van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (Vgn) in kaart wat kwaliteit betekent voor hun cliënten en medewerkers en hoe zij hier aan werken.

De Vgn is samen met een landelijke stuurgroep met vertegenwoordigers van cliënten- en beroepsorganisaties, de Inspectie voor de gezondheidszorg, zorgkantoren en het ministerie van Vws de proeftuin kwaliteitskader gehandicaptenzorg gestart. Binnen deze proeftuin kijken zorgverleners hoe een nieuwe manier van werken aan kwaliteit én de verantwoording daarover uitpakt in de zorg voor cliënten die onder de Wet langdurige zorg vallen.

Dialoog
Zorgorganisatie Sherpa deed mee met de proef en deed daarvan verslag in het kwaliteitsrapport ‘Oog voor dialoog, aandacht voor elkaar’. In het rapport beschrijft Sherpa wat kwaliteit betekent en waar de medewerkers nog aan willen werken om de kwaliteit verder te verbeteren. Dat doen ze niet voor, maar met cliënten, omdat ze dan nog beter leren. Dat heeft alles te maken met dialoog: zowel binnen het team als met cliënten wordt veel gesproken over hoe ze samenwerken met en voor cliënten, en hoe dat beter kan.

Het is iets waar cliënt Vincent Ohlrichs (op de foto) blij mee is. Hij vindt het heel erg belangrijk dat begeleiders begrijpen hoe het leven van iemand met een beperking is en dat hij gehoord wordt, vertelt hij ook in een filmpje.


ECD

Begeleider Christel Horst geeft aan hoe het werken aan een rapportage in het Elektronisch Cliënten Dossier (Ecd) verloopt. Ze kan daar veel in kwijt, maar ze hoopt dat er iets gedaan kan worden aan de traagheid waarmee het programma opstart. Ze moet veel rapporteren en dan is het prettig als dat ook snel kan.

De nieuwe werkwijze is gebaseerd op drie ‘bouwstenen’:
1. Inzicht in kwaliteitsgegevens over de individuele cliënt en op organisatieniveau
2. Informatie uit cliëntervaringsonderzoeken
3. Informatie uit teamreflecties

Lees het kwaliteitsrapport ‘Oog voor dialoog, aandacht voor elkaar’.

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!