Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

'Betere onderbouwing bezuiniging pgb nodig'

20 juni 2011 Door de redactie Geen reacties

Het kabinet is gevraagd uit te leggen op welke berekeningen de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget gebaseerd zijn. Bij een hoorzitting in de Tweede Kamer bleek dat de cijfers van belangenvereniging Per Saldo kloppen, namelijk dat het pgb 30 tot 67% goedkoper is dan de zorg die geleverd wordt door instellingen.

Aline Saers, directeur van Per Saldo, zegt op haar weblog dat als de cijfers niet kloppen de VVD misschien opnieuw wil kijken naar varianten. Budgethouders en Per Saldo spraken zaterdag met VVD-partijleden. Tamara Venrooy zegde volgens Per Saldo toe dat ze zich donderdag in een Kameroverleg gaat inzetten voor de groep budgethouders die nu buiten de regeling dreigen te vallen.

Help ons
Oppositiepartijen en Per Saldo gaan donderdag 23 juni op 't Plein in Den Haag actievoeren tegen de forse bezuinigingen op het pgb. In een open brief is Erica Terpstra, erelid van de VVD en drijvende kracht achter de invoering van het pgb, opgeroepen het kabinet erop te wijzen 'dat ze een snoeiharde scheiding in onze maatschappij aanbrengt tussen gezonde en niet gezonde mensen. En dat alternatieven duurder zijn. Erelid zijn schept ook verplichtingen. 128.000 zieken en gehandicapten hebben nog één keer jouw stem nodig. Wees zo lief. Wees zo sportief. Erica. Help ons.'

Per Saldo kreeg donderdag overigens ook te horen dat de vereniging 40% minder subsidie krijgt van het ministerie van Volksgezondheid. "Een mededeling op een zeer vreemd moment, juist in een tijd waarin we met VWS aan het praten zijn over betere voorlichting aan budgethouders en andere uitbreiding van onze dienstverlening. Van die korting snappen we dus niets," aldus Saers.

Woensdagavond 22 juni van 19.30 tot 20.30 uur is er ook een speciale Twitterchat (#chatvg) voor begeleiders van mensen met een verstandelijke beperking over de bezuinigingen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!