Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Betere informatie nodig voor sporten met een licht verstandelijke beperking

2 april 2019 Door de redactie Geen reacties

Mensen met een licht verstandelijke beperking sporten ongeveer evenveel als reguliere sporters. Ze vinden sporten een leuke ontspanning, zien de gezondheidsvoordelen ervan in en ze krijgen er meer zelfvertrouwen door. Maar volgens Nivel, dat hier onderzoek naar deed, zijn er ook nog verbeterpunten op het gebied van informatievoorziening, begeleiding, aanbod en toegankelijkheid.

De meeste mensen met een licht verstandelijke beperking kiezen bij het sporten voor een individuele activiteit, zoals zwemmen, yoga, dansen, fitnessen en fietsen. Ze sporten omdat het helpt gezond te blijven, om je energie kwijt te raken en omdat het gezellig is. Vooral het feit dat je ‘meedoet, net als anderen’ geeft de doelgroep een goed gevoel en vergroot hun zelfvertrouwen.

Vaak heeft de doelgroep wat extra mentale en/of praktische hulp nodig. Bijvoorbeeld om ze te stimuleren naar het sporten te gaan en dit te blijven doen. Of om ze naar de activiteit toe te brengen als die wat verder weg is, en ze tijdens het sporten te ondersteunen.


Kennis over de doelgroep
Wanneer een sport niet laagdrempelig is, zal de doelgroep er niet snel aan beginnen. Het liefst zouden mensen met een licht verstandelijke beperking willen sporten met reguliere sporters, maar dit is niet altijd mogelijk. Vaak is het reactievermogen bij de doelgroep wat lager en zijn wedstrijden te competitief. Het ontbreekt de trainers of begeleiders ook vaak aan kennis over mensen met zo’n beperking. Maar clubs zouden zich wel meer open kunnen stellen voor deze doelgroep.

Informatie over mogelijkheden
De sporters met een licht verstandelijke beperking en hun familieleden zijn niet altijd te spreken over het vinden van informatie over het sport- en beweegaanbod in de regio voor doelgroep. Ook informatie over eventuele financiële vergoedingen is lastig te vinden. Daar zou per regio een duidelijke en toegankelijke informatiebron voor kunnen worden gepresenteerd, stelt Nivel, waarbij gemeenten kunnen aangeven welke mogelijkheden er zijn op het gebied van vergoedingen rond sport of vervoer.

Meer onderzoek
Nivel maakte voor dit onderzoek gebruik van bestaande gegevens uit interviews met mensen met een licht verstandelijke beperking. Daarnaast zijn er met de doelgroep en familieleden focusgroepen geweest en zijn enkele verdiepende interviews gehouden.

Het onderzoek naar sporten en bewegen door mensen met een licht verstandelijke beperking door Nivel staat niet op zichzelf. Het instituut deed
soortgelijk onderzoek onder mensen met een motorische, visuele of auditieve beperking.  |

Lees meer op de
website van Nivel.

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!