Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Betere Cao hard nodig

28 oktober 2010 Door de redactie Geen reacties

94 procent van de werknemers in de zorg vindt dat de arbeidsvoorwaarden verbeterd moeten worden om jongeren te interesseren voor een baan in onze sector. Dat blijkt uit de Abvakabo Fnv Zorgbarometer, een kwartaalonderzoek onder 1.600 werknemers in de zorg.

Werkdruk, salaris en gebrek aan opleidings- en doorgroeimogelijkheden maken de sector onaantrekkelijk voor jongeren. De toenemende personeelstekorten plus de groeiende werkdruk zijn brandende kwesties in de sector. Van alle respondenten vindt 91 procent de werkdruk hoog, 83 procent vindt dat de zorg wordt overheerst door bureaucratie en 7 procent vindt de betaling goed.

De situatie wordt steeds nijpender, waarschuwt Abvakabo Fnv. De onderhandelingen voor de cao verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg zijn vastgelopen. Begin volgend jaar beginnen de onderhandelingen voor de drie andere zorg-cao's: gehandicaptenzorg, ziekenhuizen en geestelijke gezondheidszorg.

Vakbondsbestuurder Elise Merlijn: "Er wordt maar weinig verwacht van de kabinetsplannen en de investering in de zorg. 12.000 extra werknemers klinkt mooi, maar iedereen vraagt zich af waar deze mensen vandaan moeten komen. Zonder verbetering van arbeidsvoorwaarden zullen ze niet snel voor de zorg kiezen."

Ondanks de donkere wolken boven de zorgsector waren er ook positieve resultaten. Zo vindt 95 procent van de werknemers in de zorg zijn werk belangrijk en is 77 procent daar trots op. Het meest positieve aspect aan het werk in de zorg is het contact met cliënten (80 procent).

Informatie op www.abvakabofnv.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!