Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Beter leren en onthouden

23 december 2009 Door de redactie Geen reacties
Mensen met Down syndroom krijgen misschien een beter geheugen en leervermogen als ze de neurotransmitter noradrenaline krijgen toegediend. Dat concluderen onderzoekers die noradrenaline gaven aan muizen met Down.

De neurotransmitter heeft effect op de hippocampus, een hersendeel dat onmisbaar is voor leren en onthouden. Een van de symptomen van het syndroom is een tekort aan deze neurotransmitter.

Wetenschappers van de Stanford universiteit deden onderzoek bij muizen met drie chromosomen nummer 13, vergelijkbaar met het chromosoom 21 van mensen. De muizen met het syndroom vertonen verstandelijke problemen die lijken op de leer- en geheugenproblemen van mensen met Down syndroom. Zo slagen ze er nauwelijks in om iets wat ze in de ene situatie hebben geleerd, toe te passen onder andere omstandigheden.

De muizen leerden nestjes bouwen in een kooi. Zodra ze in een andere kooi terechtkwamen, wisten de muizen met Down niet meer hoe ze een nestje moesten bouwen. Normale muizen konden dat wel. Toen de Down-muizen extra noradrenaline kregen toegediend, vertoonden ze binnen enkele uren voor muizen normaal gedrag. Of het middel ook bij mensen dat effect heeft, is de vraag. Het syndroom van Down is neurologisch erg ingewikkeld. Mensen met Alzheimer werden buitengewoon druk toen ze noradrenaline krijgen toegediend.

Cognitive enhancement therapy for a model of Down syndrome, door Frances K. Wiseman. In Science translational medicine van 18 november 2009. Informatie: http://stm.sciencemag.org/

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!