Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Beter inschatten of zorg door cliënt als onvrijwillig wordt ervaren

29 maart 2021 Door de redactie Geen reacties

Voor begeleiders van mensen met een verstandelijke beperking is een tool ontwikkeld die hen beter laat inschatten of de geboden zorg door een cliënt als onvrijwillig wordt ervaren: het Wegingskader Cliëntperspectief. De tool is ook bruikbaar in de zorg aan mensen met dementie of een andere hersenaandoening.

Het Wegingskader Cliëntperspectief helpt zorgprofessionals om zich te verplaatsen in de beleving van de cliënt. De tool zorgt ervoor dat je informatie verzamelt over:
- gedrag,
- verzet,
- beleving,
- waarneming en
- ervaring van de cliënt.

Aan de hand hiervan kun je afwegingen maken over het bieden van zorg en ondersteuning die zo goed mogelijk aansluit bij de beleving van de cliënt.

Gedrag lezen
Bij cliënten met wie slechts beperkte communicatie mogelijk is, komt het vaak aan op het interpreteren van gedrag, ofwel het ‘lezen van gedrag’. Met het Wegingskader Cliëntperspectief kun je je beter verplaatsen in de beleving van de cliënt en daardoor kun je beter inschatten of de zorg door de cliënt als onvrijwillig wordt ervaren.

De tool is vrij te gebruiken voor alle zorgprofessionals die met bovengenoemde groepen werken. Het Wegingskader bestaat uit een website: www.hetwegingskader.nl waarop de werkmethode, praktische filmpjes en praktijkvoorbeelden te vinden zijn.

De tool is ontwikkeld door de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (Tranzo en Tilburg University) en het Universitair Netwerk Ouderenzorg, Amsterdam UMC.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!