Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Betaald werk voor opgeleide ervaringsdeskundigen met verstandelijke beperking

13 juni 2017 Door de redactie Geen reacties

Zorgorganisatie Cordaan startte vorig jaar met de opleiding tot ervaringsdeskundige voor mensen met een verstandelijke beperking. Eind mei kregen de eerste deelnemers hun certificaat: zij hebben de opleiding succesvol afgerond. De helft van hen heeft nu betaald werk als ervaringsdeskundige.

Gustaaf Bos, een van de VUmc-onderzoekers die bij de opleiding betrokken zijn, geeft aan dat deze mensen met een verstandelijke beperking een specifieke inbreng hebben die zorgprofessionals missen en daarom heel goed als ervaringsdeskundigen aan de slag kunnen. Ze geven onder meer advies aan zorg- en onderwijsinstellingen over hoe zij hun werkzaamheden beter op de doelgroep af kunnen stemmen.

De opdrachtgevers waar de deelnemers tijdens de opleiding ervaring opdeden, zijn eveneens zeer tevreden. Ze zijn bereid eventueel te betalen voor hun toekomstige activiteiten. Vijf van de tien geslaagde deelnemers heeft nu betaald werk.

Over de opleiding: Cordaan heeft een leerprogramma ontwikkeld dat bestaat uit trainings- en reflectiesessies en het uitvoeren van opdrachten of stages. De opdrachten waren gevarieerd. De deelnemers werden getraind in het

  • deelnemen aan dialoogsessies
  • geven van presentaties en workshops
  • geven van advies in begrijpelijke vormen van communicatie aan bijvoorbeeld het beroepsonderwijs en zorgorganisaties.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!