Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Bestuurders aangehouden vanwege misbruik zorggelden

4 juli 2016 Door de redactie Geen reacties

Een bestuurder van een zorginstelling voor mensen met een licht verstandelijke beperking in Zuid-Holland is samen met zijn vriendin aangehouden. Hij heeft vermoedelijk sinds 2011 ruim 1.500.000 euro aan zorggeld ontvreemd. Er zijn twee Porsches, een Audi, een Bmw, sieraden, dure horloges, administratie en computers in beslag genomen.

De recherche Zorgfraude van de Inspectie SZW hield vorige week in totaal zes verdachten aangehouden in het onderzoek naar de bestuurder van de zorginstelling. Behalve de bestuurder van de zorginstelling en zijn vriendin, werden ook twee bestuurders van een projectontwikkelaar en twee leden van de Raad van Toezicht van de zorginstelling aangehouden voor betrokkenheid bij de vermoedelijke fraude. Een accountant en een medewerker zijn gehoord als verdachte.

De bestuurder wordt verdacht van oplichting, valsheid in geschrift, het opmaken van valse jaarrekeningen en witwassen.

De zorginstelling is een stichting in Zuid-Holland die zorg en huisvesting levert aan licht verstandelijk gehandicapten. De stichting ontvangt jaarlijks vele miljoenen aan zorggelden voor het leveren van Zorg in Natura (ZiN).

Verrijking met zorggeld
De bestuurder kreeg volgens de jaarrekeningen van de zorginstelling betaald onder de ‘Balkenende-norm’ (Wet Normering Top Inkomens). Zijn werkelijke salaris is vermoedelijk een veelvoud daarvan. Het vermoeden is dat hij zich -naast het salaris dat hij volgens officiële publicaties (zoals de jaarrekening) ontving voor zijn werkzaamheden- verrijkte met gelden die waren bedoeld voor het verlenen van zorg.

Het onderzoek startte eind 2015 naar aanleiding van een melding van verdachte transacties. De Inspectie doorzocht vorige week de woningingen van de bestuurder, de accountant, de leden van de Raad van Toezicht en de kantoren van de zorginstelling en de projectontwikkelaar. Daarbij zijn twee Porsches, een Audi, een Bmw, sieraden, dure horloges, administratie en computers in beslag genomen. Ook is er beslag gelegd op de bankrekeningen van de zorgbestuurder en zijn partner.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de leiding over de opsporing en vervolging van dergelijke strafbare feiten. Lees meer over Zorgfraude op de website van het OM.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!