Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Bestaande hartproblemen voorspellen hartstilstand bij epilepsie

27 juli 2015 Ronny Vink Geen reacties

De behandeling van epilepsiepatiënten moet niet alleen gericht zijn op het voorkomen van aanvallen, maar ook op het in kaart brengen en het behandelen van hartproblemen. Epilepsiepatiënten lopen meer risico op een plotselinge hartstilstand als ze al hartproblemen hebben.

Dit zeggen onderzoekers van Stichting epilepsie instellingen Nederland (Sein) en de afdeling cardiologie van het Academisch medisch centrum (Amc) te Amsterdam deze maand in het wetenschappelijke vakblad Neurology 

Hoog risico
Uit recent onderzoek blijkt dat plotselinge hartstilstand drie keer zo vaak voorkomt bij epilepsiepatiënten als  in de algemene bevolking. Tot nog toe was niet duidelijk welke epilepsiepatiënten het meeste risico lopen. De onderzoekers hebben een databank van het Amc gebruikt, waar gegevens worden bijgehouden van elke reanimatie buiten het ziekenhuis in de provincie Noord-Holland. Ze vergeleken epilepsiepatiënten die een plotselinge hartstilstand meemaakten, met twee controlegroepen:

  • personen zonder epilepsie maar met een plotselinge hartstilstand en
  • epilepsiepatiënten die nooit een plotselinge hartstilstand hebben doorgemaakt.


Epilepsiepatiënten kregen gemiddeld zeven jaar eerder een plotselinge hartstilstand dan diegenen zonder epilepsie (57 versus  64 jaar). Epilepsiepatiënten met bestaande hartproblemen liepen het meeste risico op een plotselinge hartstilstand en niet diegenen met veel epileptische aanvallen. De onderzoekers adviseren daarom bij epilepsiepatiënten aandacht te besteden aan de conditie van het hart.

Lees meer op de website van Sein

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!