Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Beschut wonen voor ouders met verstandelijke beperking

24 mei 2011 Door de redactie Geen reacties

In het Friese dorpje Harkema, tien kilometer van Drachten, woont een begeleidersechtpaar naast drie huizen met gezinnen waarvan één of beide ouders een lichte verstandelijke beperking hebben.

Deze begeleidingsvorm is een uitkomst voor ouders die ondanks hun beperking samen met hun kind willen wonen. De opmerkelijke, nieuwe panden in oude boerderijstijl met de vier huishoudens vormen geen woongemeenschap. De gezinnen hebben hun eigen huis, tuin, ze betalen hun eigen huur.

Esther Nicolaï, teamleider gezinsondersteuning van de Friese zorgorganisatie Talant: "Ambulante begeleiders van gezinnen met verstandelijk beperkte ouders vroegen om een nieuwe vorm van begeleiding. Heel wat van die ouders redden het niet met een paar uurtjes begeleiding per week. Een gevolg is nogal eens dat ze niet voor hun kind kunnen blijven zorgen, met alle verdriet vandien. Terwijl we over een alternatief nadachten, vroeg de woningbouwvereniging of wij belangstelling hadden voor een project dat ze gebouwd hadden voor mantelzorgers en hun verzorgingsbehoeftige ouders. Daar was geen animo voor. Wij vonden het een mooi idee."

Op 1 januari 2010 startte het project officieel. De drie gezinnen:

  • een ouderpaar met drie dochters
  • een echtpaar waarvan de baby nog moest worden geboren
  • een alleenstaande moeder met een baby.

Het begeleidersechtpaar is lijfelijk, telefonisch, per mail of sms altijd bereikbaar voor de ouders. Dat geeft de ouders het gevoel dat ze er niet alleen voor staan. De begeleiders zijn in dienst van Talant, en hebben ook een andere baan. De gezinnen krijgen, als ze dat willen, praktische pedagogische gezinsondersteuning van andere hulpverleners.

In Klik van juni een reportage over het project, en interviews met de begeleidster en een moeder. Lees het hele artikel in Klik van Juni 2011 (verschijnt 27 mei) of download het artikel in het online-archief.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!