Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Bemoeizorg Zwolle voor lvb-ers krijgt keurmerk

18 februari 2015 Door de redactie Geen reacties

Het Trajectum-team in Zwolle heeft als eerste Nederlandse Act-team voor licht verstandelijk beperkte zorgmijders, het keurmerk Act gekregen. Doel van de Act methodiek (Active community treatment) is moeilijk bereikbare mensen die zorg nodig hebben, op een veilige manier laten deelnemen aan de maatschappij. Act wordt ook wel bemoeizorg genoemd.

De mensen om wie het gaat zijn door verschillende oorzaken de greep op hun leven kwijtgeraakt en zijn niet meer in staat zelf hulp te vragen. Ze komen extra in de problemen door grensoverschrijdend gedrag zoals het plegen van misdrijven en het veroorzaken van overlast in de buurt.

Aangepaste aanpak
Vaak zit de gemeente met het handen in het haar over deze moeilijk te bereiken groep. Een deel van hen heeft een lichte verstandelijke beperking. Voor hen is een aangepaste aanpak ontwikkeld, onder meer door het Act-team van zorgorganisatie Trajectum. De kwetsbare, vaak zorgmijdende mensen worden met reguliere zorg niet bereikt. De bejegening en begeleiding vanuit de ambulante geestelijke gezondheidszorg sluit onvoldoende aan bij mensen met licht verstandelijke beperkingen.

Laagdrempelig
Trajectum behandelt de cliënt, en in samenwerking met andere instanties wordt gezocht naar een oplossing. Laagdrempelig en waar mogelijk op plekken waar de cliënt zich bevindt. Dit alles met als doel de cliënt op een veilige, verantwoorde manier laten participeren in de maatschappij.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!