Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Belgische campagne over gehoorstoornissen bij mensen met een verstandelijke beperking

22 juni 2017 Door de redactie Geen reacties

Wanneer mensen met een verstandelijke beperking last krijgen van gehoorverlies, wordt dit vaak niet opgemerkt door hun begeleiders. Die denken vaak dat deze cliënten een boodschap niet begrijpen door hun beperking, of door gedragsproblemen, veroudering of dementie. Terwijl een gehoorapparaat de kwaliteit van leven flink kan verbeteren. Om aandacht te vragen voor dit probleem is in België de campagne ‘Rita hoort niet goed’ gestart.

Het is een initiatief van de Sig-intervisiewerkgroep Gehoor en verstandelijke beperking in samenwerking met de Arteveldehogeschool Gent en de Provincie Oost-Vlaanderen, met dank aan vzw Sen.

Het is een misverstand om te denken dat mensen met een verstandelijke beperking niet getest kunnen worden op gehoorverlies. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. De ervaring leert verder dat het gebruik en het onderhoud van hoorapparaten bij deze doelgroep specifieke aandachtspunten heeft.


Informatiepakket
Speciaal voor de campagne is een online te downloaden informatiepakket ontwikkeld met vijf hoofdstukken die achtereenvolgend ingaan op:

  • Het belang van horen
  • Gehoorstoornissen
  • Gehooronderzoek
  • Hoorapparaten (gebruik, onderhoud, eerste hulp bij problemen en bij ongevallen)
  • Communicatie.


Verder zijn er diverse bijlagen beschikbaar die direct ingezet kunnen worden, zoals een checklist gehoor en een vragenlijst voor begeleiders. Het gratis pakket kan per hoofdstuk of bijlage gedownload worden, maar ook in z’n geheel.


Beleid
De initiatiefnemers raden voorzieningen voor volwassenen met een verstandelijke beperking aan de problematiek van gehoorstoornissen mee te nemen in het algemene beleid.

In
de informatieflyer die als pdf te downloaden is, staat beschreven hoe Marc (48) met het syndroom van Down zich steeds vaker afzonderde van de groep. De communicatie met hem verliep moeilijker. Er werd gedacht dat Marc beginnend dementerend was. De logopediste adviseerde een gehoortest te laten doen. De resultaten daarvan gaven aan dat Marc aan beide oren flink gehoorverlies had. Sinds hij twee hoorapparaten heeft, is hij weer veel alerter en geniet hij van muziek, zoals hij dat eerder ook deed.  |

Bekijk
het promofilmpje waarin Rita vertelt over haar hoorapparaatjes en lees meer op www.ritahoortnietgoed.be.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!