Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

België opent zorgcentra na seksueel geweld voor slachtoffers met verstandelijke beperking

15 november 2017 Door de redactie Geen reacties

In België zijn op 9 november drie Zorgcentra na Seksueel Geweld geopend. Wat de centra mede bijzonder maakt, is dat alle slachtoffers met een verstandelijke beperking er audiovisueel verhoord mogen worden. Dan wordt het verhoor opgenomen op video. Dit recht was eerder alleen voorbehouden aan minderjarigen.

Het voordeel van videoverhoor is dat een slachtoffer niet keer op keer zijn of haar verhaal hoeft te doen: aan politie, aan de rechter etc. Het gefilmde verhoor volstaat dan. Zo worden kwetsbare groepen, zoals kinderen, beter beschermd.

De nieuwe regeling is tot stand gekomen dankzij bemoeienis van staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Personen met een Handicap Zuhal Demir. Zij is van mening dat volwassenen met een verstandelijke beperking ook een kwetsbare groep vormen. Vandaar haar pleidooi voor audiovisueel verhoor van deze groep als er sprake is van seksueel misbruik.


Grote kans
Mensen met een verstandelijke handicap hebben een relatief grote kans seksueel misbruikt te worden. De staatssecretaris wees op studie waaruit blijkt dat 61 procent van de vrouwen en 23 procent van de mannen met een verstandelijke beperking slachtoffer is van dit geweld. Demir hoopt dat de centra en het recht op videoverhoor eraan bijdragen dat deze slachtoffers zich gesteund voelen en hierdoor eerder melding van misbruik durven te maken.

Proefperiode
De drie Zorgcentra na Seksueel Geweld zijn verbonden aan universitaire ziekenhuizen in Gent, Brussel en Luik. Slachtoffers van seksueel misbruik krijgen er alle hulp die nodig is: medisch, psychologisch, juridisch en politioneel. Het personeel dat er werkt is speciaal hiervoor opgeleid. De drie centra draaien een jaar proef en worden wetenschappelijk geëvalueerd.

De Zorgcentra na Seksueel Geweld zijn een initiatief van staatssecretaris voor gelijke kansen Zuhal Demir, de politie en het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen.   |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!