Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Belevingsfestival: bekeken vanuit een ander perspectief

22 mei 2017 Lot de Swart, Geen reacties

Het Belevingsfestival van zorgorganisatie Estinea is een jaarlijks terugkerende ‘feest-beleef-proef-muziek-ervaardag’ voor alle cliënten met een ernstig verstandelijke meervoudige beperking en hun familie en vrijwilligers. Lot de Swart beschrijft dit evenement door de ogen van haar kinderen, een verrassend ander perspectief.

Vorige week nam ik, zoals ieder jaar, mijn kinderen mee naar ‘het Belevingsfestival’ van de organisatie waar ik voor werk. Mijn kinderen verheugen zich er inmiddels ieder jaar al op.

Aanvankelijk waren mijn kinderen wat huiverig; de cliënten zijn immers heel anders dan ze gewend zijn. Maar nu ze de cliënten wat beter kennen gaan ze altijd met veel plezier met me mee.

belevingsfestival3.jpg

Hun kinderlijke bewondering over hoe Eric met gepaste souplesse zijn rolstoel bestuurt met zijn spastische hand. Hun verbazing over de manier waarop Roland met zijn oogbeweging een computerscherm bedient en daarmee kan ‘gamen’. Hun ontdekking over hoe Dennis die niet kan praten toch precies kan zeggen wat hij wil. Hun onbevangen pogingen om plaatsvervangend de lampjes en geluiden te beleven zoals Manon dat doet terwijl ze in de snoezel ligt te gieren van plezier. Hun respect over het geduld en doorzettingskracht van Merel, die, ondanks haar meervoudige beperking, een stukje brood weet aan te prikken met haar ‘superspeciale’ vork. Hun nieuwsgierigheid over het fenomeen van eten via een peg-sonde zoals Jurre dat kan. En hun oprechte jaloezie over de coole rolstoelfiets waarin Wilfried voorbij komt razen.


Genieën
In de ogen van kinderen zijn onze cliënten helemaal niet gehandicapt; sterker nog, in hun ogen zijn ze genieën waar ze grote bewondering voor hebben. Laten we leren van dit perspectief, laten we wat vaker in de huid van kinderen kruipen wanneer we met onze mensen werken. Wat een bewonderenswaardige talenten!  |

Door Lot de Swart

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!