Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Belevingscabine geeft cliënt zintuigelijke prikkels

23 augustus 2017 Door de redactie Geen reacties

Terug naar de straat waar je geboren bent, een tocht tussen olifanten maken of een concert van je favoriete band bijwonen. Belevenissen die voor mensen met een beperking vaak onmogelijk zijn. In een film van zorgorganisatie Philadelphia vertellen medewerkers over een nieuwe belevingscabine waarmee cliënten hun wereld vergroten.

In de cabine, zitten allerlei technologische snufjes die zorgen voor visuele prikkels, geur en geluiden, zodat al je zintuigen bij de beleving betrokken zijn. Je ziet en hoort niet alleen het strand met een virtual reality bril; je ruikt ook de zee, je voelt de wind door je haren en de warmte van de zon op je gezicht. Dat maakt volgens de makers dat je brein geactiveerd wordt en een realiteit ontwikkelt.

Voor veel mensen met een beperking is het lastig om naar buiten te gaan en erop uit te trekken. Philadelphia heeft in de afgelopen maanden in samenwerking met Sensiks ruim 75 cliënten laten kennismaken met de belevingscabine. Zo krijgen cliënten de mogelijkheid om naar andere locaties te reizen, nieuwe ervaringen op te doen en hun brein actief te prikkelen.

Uit de ruim 170 ervaringsmomenten blijkt dat veel cliënten tot rust komen dankzij de ervaringen. Ook komen er bijzondere emoties los bij mensen en biedt het een belangrijke vorm van ontspanning. Philadelphia en Sensiks zijn in gesprek met onderzoeksinstituut Tno om een wetenschappelijk onderzoek te starten naar verdere toepassingsmogelijkheden.

Bekijk een filmpje over de Sensory Reality Pod en Philadelphia.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!