Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Belastingen kosten veel geld

11 oktober 2010 Door de redactie Geen reacties

Zorginstellingen worstelen met belastingregels. Die zijn ingewikkeld en kostbaar, zo blijkt uit onderzoek van accountants- en adviesorganisatie Pwc en beroepsvereniging Head. Daarvoor zijn 200 financieel verantwoordelijken ondervraagd.

Instellingen hebben te maken met loonheffing, maar ook met omzetbelasting. Negen van de tien financieel verantwoordelijken zeggen dat fiscaliteit niet hoog op de agenda staat. "Het is toch maar geld schuiven van Vws naar Financiën." Maar als een instelling een naheffing krijgt, is dat extra duur.

Btw is van belang bij samenwerking met anderen, inkoop van materialen en vastgoed, het inhuren van zelfstandigen en de onkostenvergoedingen. Zorg is vrijgesteld van btw, dus instellingen kunnen die niet terugvorderen.

De onderzoekende organisaties zien een rol voor de overheid: 'Maak de belastingwet- en regelgeving niet onnodig complex voor zorginstellingen, besteed meer aandacht aan de communicatie tussen de zorgsector en de Belastingdienst en volg landelijk één lijn.'

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!