Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Belangenorganisaties vrezen voor fors baanverlies in gehandicaptenzorg

21 april 2016 Door de redactie Geen reacties

De Vereniging gehandicaptenzorg Nederland (Vgn) en belangenorganisatie Ieder(in) hebben in een gezamenlijke brief van het ministerie van Vws opgeroepen af te zien van de bezuinigingen op de langdurige zorg. De Vgn vreest dat de geplande korting op de zorg veel banen kost, wat weer ten koste gaat van de zorg voor cliënten.

Vgn-directeur Frank Bluiminck zegt daarover in een interview met Zorgvisie. “De geplande bezuinigingen liggen ons heel zwaar op de maag. Dit betekent dat er 3.500 banen moeten worden geschrapt van mensen die in de gehandicaptenzorg werken. Als organisaties deze mensen niet meer kunnen inzetten, heeft dat direct gevolgen voor de cliënten.”

“Groepen moeten worden samengevoegd, waardoor er minder persoonlijke begeleiding en aandacht zal zijn. Terwijl de zorg veel meer is dan cliënten bezig houden, vooral kinderen met een beperking kun je behandelen en dingen leren.”

In het regeerakkoord staat een bezuiniging van 500 miljoen euro gepland voor de langdurige zorg. Binnen dat bedrag valt zo’n 175 miljoen euro die gekort gaat worden op de gehandicaptenzorg. De gehandicaptensector kan volgens de Vgn niet nog meer bezuinigingen aan. Bovendien passen de plannen voor een grote bezuiniging niet bij het VN-verdrag voor rechten van mensen met een beperking waar de Eerste Kamer vorige week mee instemde, zo stelt Frank Bluiminck in het interview.

Download de brief van VGN en Ieder(in)

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!