Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Belangenbehartigers sturen Kamer brief over bezuinigingen

25 september 2012 Door de redactie Geen reacties

Landelijke belangenorganisaties maken zich ernstig zorgen over de gevolgen van de maatregelen uit de Miljoenennota voor mensen met een chronische of psychische aandoening en voor mensen met beperkingen. Eigen betalingen worden verhoogd. Aanspraak op zorg wordt beperkt. De organisaties doen een dringend beroep op de Tweede Kamer om effecten van de bezuinigingen bij te sturen of te repareren.

De organisaties hebben een gezamenlijke brief aan de Tweede kamer gestuurd waarin zij zeggen dat  dat de politiek voorbij gaat aan kansen om de zorg doelmatig te maken. Meedoen vraagt om betaalbare zorg, van goede kwaliteit, en voor iedereen, ook als je langdurig bent aangewezen op zorg. De organisaties vinden dat het geheel aan wettelijke eigen betalingen en compensatieregelingen onoverzichtelijk is geworden. Ze pleiten voor een duidelijk systeem van eigen bijdragen en eigen risico met een inkomensafhankelijk plafond voor alle wettelijke eigen betalingen.

De Awbz moet volgens de belangenorganisaties een kern-recht worden voor mensen die levenslang en levensbreed zorg en ondersteuning nodig hebben. Kortdurende zorg en zorg voor ouderen kunnen dan binnen de ziektekostenwet verzekerd worden.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!