Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Belangenbehartigers in zwaar weer

30 mei 2011 Door de redactie Geen reacties

Het kabinet wil dat patiënten- en gehandicaptenorganisaties meer samenwerken, en kondigt forse bezuinigingen aan. Belangenorganisaties en projecten om leefstijl te beïnvloeden krijgen 220 miljoen euro per jaar minder.

Volgens minister Edith Schippers en staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van Vws kunnen grote professionele cliëntenorganisaties met minder, maar doelgerichtere subsidies blijven opkomen voor hun leden. Ze schrijven dat in een brief aan de Tweede kamer.

Nederland telt 200 patiënten-, gehandicapten- en ouderenorganisaties. Volgens de bewindslieden blijkt uit onderzoeken dat deze doelmatiger en zuiniger kunnen werken. Het nieuwe beleid van Vws stuurt aan op samenwerking en krachtenbundeling. Patiënten- en gehandicaptenorganisaties krijgen nog wel subsidie, maar minder, ouderenorganisaties krijgen niks meer. Ouderen met een aandoening moeten zich maar aansluiten bij een desbetreffende patiënten- of gehandicaptenorganisatie.

Een andere bezuiniging is dat tolk- en vertaaldiensten in de zorg niet langer meer worden vergoed. Ook op innovatie- en technologie wordt gekort.

Lees het persbericht en de beleidsnota

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!