Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Behoeften begrijpen met de piramide van Maslow

2 juli 2015 Door de redactie Geen reacties

Door oude patronen los te laten en mee te gaan in zijn ontwikkeling, is het het team dat Hans ondersteunt gelukt om hem weer een rustig leven te geven. Van een angstig en gefrusteerd mens is hij veranderd in een ontspannen man die nieuwe stappen durft te maken. In een nieuwe casus op de website van het Cce vertelt gedragswetenschapper Irma Kolk het verhaal van Hans.

In het gezin waar Hans opgroeit, verloopt de dag goed als er een duidelijke volgorde van activiteiten is. Hans heeft vaste taken en dat doet hem goed. Er zijn dan ook nooit echt problemen. Maar dan op een nacht slaat het noodlot toe. Hans haalt zijn hele slaapkamer overhoop, trekt planken van de muren en praat onophoudelijk over touwen, brandweer en politie. Hij is ernstig verward en ineens incontinent geworden.

Hans komt op een crisisplek terecht, maar daar is hij niet te handhaven. Hij wordt een aantal keer overgeplaatst en niemand weet wat ze met hem aan moeten. Uiteindelijk belandt hij in een psychiatrisch centrum waar hij anderhalf jaar doorbrengt.

Agressief bij eisen
Uiteindelijk woont hij bij ’s Heeren Loo. Daar ontstaat het probleem dat hij niet uit bed wil komen. Hoe de begeleiding Hans ook probeert te stimuleren, hij wordt alleen maar agressief als er ook maar de geringste eis aan hem wordt gesteld.

Gedragswetenschapper Irma Kolk leert Hans in 2012 kennen. Ze ziet zijn angst en frustratie en gaat op zoek naar oplossingen voor dit probleemgedrag. Als ze een interactie tussen Hans en zijn begeleider gadeslaat, gaat haar een lichtje op: "In hoeverre sluiten we wel aan bij de behoeften van Hans?" Om hier meer zicht op te krijgen, pakt zij de behoeftenpiramide van Maslow er bij. Van de basis tot de top bestaan de behoefte volgens die theorie uit:

  1. Lichamelijk welbevinden
  2. Behoefte aan veiligheid en zekerheid
  3. Behoefte aan sociaal contact
  4. Behoefte aan waardering en erkenning
  5. Behoefte aan zelfontplooiing

Stap voor stap leert Hans weer te genieten van het leven. Hij komt weer uit bed, en gaat daardoor meer eten en bewegen (behoefte 1). Zijn begeleiders blijven dicht bij hem (2) en hij mengt zich graag onder zijn medebewoners (3). Hij eist zijn plek op, stelt vragen (4) en maakt duidelijk dat hij eraan toe is zich te ontwikkelen (5). B

Bekijk de casus ‘Hoe was je vakantie?’ om te zien hoe het gelukt is om Hans weer een rustig leven te geven. Hoewel rustig... dat hangt ook een beetje af van zijn favoriete voetbalclub Ajax. Want daarover praat hij het liefst!

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!