Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Behandeling 'open ruggetje' in baarmoeder

7 november 2013 Door de redactie Geen reacties

Tissue engineering, het afdekken van de neurale buis om verdere schade te voorkomen, kan een veelbelovend instrument zijn om een foetus met spina bifida ('open ruggetje') in de baarmoeder te behandelen. Tot die conclusie komt Nynke Hosper. Zij deed promotieonderzoek naar de cellulaire processen die betrokken zijn bij wondheling voor en na de geboorte.

Spina bifida komt voor bij 1 op 2.000 kinderen. De neurale buis wordt dan in het embryonale stadium niet goed gesloten, waardoor de ruggengraat blootstaat aan het vruchtwater, met schade aan het zenuwstelsel tot gevolg. Eerder Amerikaans onderzoek toonde al aan dat sluiting van het defect voor de geboorte een betere uitkomst heeft dan sluiting na de geboorte. Wel ontstaat er door de chirurgische ingreep in de baarmoeder, een hoger risico op een miskraam.

Twee manieren
Nynke Hosper vergeleek twee manieren om foetale huiddefecten af te dekken: met collageen (een lijmvormend eiwit in het menselijk bindweefsel) waaraan groeifactoren zijn toegevoegd, of met (gezonde) vruchtwatercellen. Ze concludeert dat beide methoden bruikbaar kunnen zijn, maar dat er meer onderzoek nodig is naar de effecten op langere termijn.

The use of mesenchymal cells in fetal and adult tissue repair. Proefschrift van Nynke Hosper, die 13 november in Groningen promoveert. Zij werkt als onderzoeker op de afdeling celbiologie van het universitair medisch centrum in Groningen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!