Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Behandel een ander zoals hij of zij dat wil

27 augustus 2018 Lot de Swart, Geen reacties

“Behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden,” een postertekst die bij ons op kantoor hangt en waar ik me telkens weer aan irriteer. Juist niet denk ik steeds! Gebruik liever niet je eigen kaders, je eigen normen, waarden en principes bij hoe je de ander behandelt. Kijk daarbuiten; kijk waar de ànder waarde aan hecht en sluit dáarop aan, schrijft orthopedagoog Lot de Swart over het werken met mensen met een verstandelijke beperking.

Misschien vind jij op tijd komen belangrijk, wil jij wachten op elkaar voordat jullie beginnen met eten. Hecht jij waarde aan schone kleren, of aan eerst hartig en dan pas zoet op brood. Misschien wil jij aan tafel blijven zitten tot iedereen klaar is; wil jij dat er altijd dankjewel en alsjeblieft wordt gezegd. Of vind jij het belangrijk dat je schoenen draagt binnen, dat je niet te hard lacht, dat je je kleren ’s avonds vast klaar legt voor de volgende ochtend; of dat je niet voor je beurt praat.

Normen en waarden
Al die normen die jij hebt, prima, maar misschien heeft de ander daar allemaal wel helemaal geen boodschap aan.

En wanneer het dan ook nog iemand met een verstandelijke beperking betreft, iemand die zelf niet zo goed op kan komen voor wat hij belangrijk, lekker, leuk, prettig vindt, dan zit degene wel met de gebakken peren wanneer hij wordt behandeld zoals jij zelf behandeld wilt worden met al jóúw normen en waarden.

Normen en waarden, waar de ander misschien niet eens besef van heeft, ook nog. Stijg dus alsjeblieft boven je eigen normen en waarden uit en behandel de ander niet zoals jij behandeld wilt worden, nee: "Behandel een ander, zoals de ànder behandeld wilt worden".

Die poster op mijn kantoor, die ga ik toch maar eens een keer met tipp-ex en stift bewerken denk ik, stiekem.

Ik kan helemaal niet wachten
Ik snap niet eens waarom dat moet
Ik wil gewoon beginnen
En ik eet pas hartig ná het zoet

Ik wil helemaal geen bloesje aan
Ook niet op een festijn
Ik wil gewoon mijn slobbertrui
Die zit nu eenmaal fijn

Ik wil niet om 7 uur opstaan
Ook niet omdat dat zo hoort
Laat me gewoon nog even liggen
En pas om 8 uur vind ik het niet erg dat je me stoort

Ik wil dat je ziet wie ik ben
Dat je ziet waar ík waarde aan hecht
En dan zul jij vast ontdekken
Dan kom ik beter tot mijn recht  |


Lot de Swart

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!