Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Begrijpelijke wereld voor kleuters met autisme en verstandelijke beperking

13 oktober 2015 Door de redactie Geen reacties

Jonge kinderen met autisme en een verstandelijke beperking cognitief stimuleren is een hele uitdaging. Een nieuw boek biedt ouders, begeleiders en leerkrachten daar hulp bij.

Het leervermogen van kinderen met autisme en een verstandelijke beperking wordt dubbel belast:

  • Door hun autisme verwerken hun hersens informatie op een andere manier
  • Als gevolg van een verstandelijke beperking kunnen hun hersens minder informatie minder snel verwerken.

De Vlaamse ergotherapeute Sigrid Huygen schreef een boek over een individueel aangepaste en op autisme gerichte behandeling, waarbij structuur en visualisatie (talige informatie omzetten in beelden) centraal staan. Doel is het kind te helpen zijn omgeving, taken en opdrachten beter te begrijpen.

Teacch
Het boek biedt  een leidraad om vaardigheden op peuter- en kleuterniveau in kleine stappen aan te passen. De basis van haar aanpak is Teacch, de voor mensen met autisme ontwikkelde leermethode, waarin veel aandacht wordt besteed aan het begrijpelijk maken van de omgeving, de tijd en de taken. Door vaardigheden in verschillende niveaus in te delen en ze zorgvuldige te groeperen kan  ook een kind dat geen taal begrijpt, gestimuleerd worden in zijn ontwikkeling.

Positief leerklimaat
Huygen ontwikkelde ‘de trap van begeleiding’ waarin de verschillende leerniveau’s in een tijdschema zijn ondergebracht, met daaraan gekoppeld de meest geschikte manier in dat betreffende stadium. De bedoeling is daarmee een positief leerklimaat te creëren. De werkwijze wordt geïllustreerd met voorbeelden uit de praktijk, tips en foto’s.

Cognitieve en fijnmotorische stimulatie bij jonge kinderen met autisme en een verstandelijke beperking. Aangepaste en constructieve begeleiding. Door Sigrid Huygen. Uitgeverij Garant. Prijs € 44,50.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!