Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Begrijpelijke uitleg over de liefde

29 oktober 2020 Anne-Marie Klaassen, Geen reacties

Ben je op zoek naar liefde, of wil je juist van je ‘niet meer zo lief’ af omdat je je vriend(in) niet meer ziet zitten? Het kan ook zijn dat je vragen hebt over je relatie, want het is soms lastig om je leven met iemand te delen. Voor al die vragen en problemen heeft Willemijn Sleutel het boekje Liefde en zo geschreven voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking.

Auteur Willemijn Sleutel is erin geslaagd om een praktisch boekje te maken vol tips en tricks waar begeleiders en cliënten zelf mee aan de slag kunnen. Zoals bij het op zoek gaan naar een nieuwe liefde. Sleutel legt uit waar je over na moet denken bij het plaatsen van een contactadvertentie:

  • Mensen weten nog niet wie jij bent en ze gaan af op je foto. Dus zorg voor een foto waar je goed op te zien bent.
  • Vertel kort iets over jezelf, zoals belangrijke eigenschappen.
  • Laat weten wat je zoekt in een ander, wil je een relatie of alleen vriendschap?
  • En misschien nog wel het belangrijkste: Wees eerlijk. Zo voorkom je teleurstellingen.


Vervolgens geeft ze informatie en tips voor alle volgende stappen. Waar moet je aan denken als je de eerste keer gaat bellen. Als je vervolgens de volgende stap gaat zetten en afspreekt, moet je je er wel goed uitzien en lekker ruiken natuurlijk.

Ook homoseksualiteit wordt eenvoudig besproken. Mocht je daarover nog meer willen weten, dan word je doorverwezen naar de website www.iedereenisanders.nl.

Integer
Willemijn weet met een paar woorden te omschrijven hoe je moet zoenen, hoe je je grenzen aan moet geven en de eerste keer vrijen. Ze beschrijft dit heel integer, zonder plastisch of plat te worden.

Als je langer met iemand omgaat en dus een relatie hebt, ga je kennismaken met de schoonfamilie. Willemijn geeft je tips waar je rekening mee moet houden en hoe je je voorbereidt. Maar daarmee ben je er niet. Een relatie is hard werken. Hoe houd je het gezellig samen?

  • Praat goed met elkaar
  • Houd rekening met elkaar
  • Blijf aardig en verras elkaar (af en toe)
  • Luister naar elkaar en geef elkaar een compliment


Als er toch ruzie komt, moet je het weer goed maken. Als je geen zin hebt in seks, moet je daarin duidelijk zijn. En als je verliefd wordt op een ander, kun je behoorlijk in de war raken. Met een aantal tips kun je je gedachten weer op orde krijgen.

De toon van het boek is prettig en zeker geschikt voor de doelgroep. De leuke tekeningen maken het boek af! | AMK

Liefde en zo. Tips over relaties in makkelijke taal. Door: Willemijn Sleutel. Uitgeverij: Eenvoudig Communiceren. Prijs € 18,50

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!