Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Begeleidster schrijft brief over schrijnende zorg aan Johnny de Mol

23 oktober 2015 Door de redactie Geen reacties

Een open brief van begeleidster Ilona Oskam aan tv-presentator Johnny de Mol heeft op Facebook veel losgemaakt. Meer dan 30.000 mensen herkenden zich in haar, zoals ze het zelf omschrijft ‘humorloze klaagzang’ over de verschraling in de zorg aan een kwetsbare groep in een wereld die niet op televisie bestaat.

Een fragment uit de brief van Ilona aan de maker van het populaire programma SynDroom, dat vorige week de Televiezier Ring won:

“Ik werk nu een kleine 10 jaar in de gehandicaptenzorg en ondertussen zijn de stroopwafels ingeruild voor droge biscuitjes. De politiek, het systeem en de hoge heren binnen mijn sector beslissen waar mijn grenzen liggen en ik kan je vertellen, die zijn niet zo grenzeloos als die van jou. Ik werk niet met leuke knoop-in-je-zakdoek-mongooltjes, maar met dwarse downers.

Het gebeurt meer dan regelmatig dat ik geslagen wordt, er een stoel rakelings langs mijn hoofd wordt gesmeten of dat ik een client noodgedwongen vast moet houden voor de veiligheid van hemzelf, van mij en alle anderen die aanwezig zijn. Het hoogtepunt van mijn dag is wanneer iedereen weer veilig en wel naar huis gaat zonder lichamelijk of materieel letsel opgelopen te hebben. En zelfs dan, wanneer ik alles heb gedaan wat ik mogelijkerwijs zou kunnen doen, lig ik 's avonds naar het plafond te staren. Lig ik wakker omdat het gewoonweg niet voldoende was.

Ik ben niet Johnny de Mol, ik heb geen connecties met welke BN-er dan ook en zeker geen pot met geld waarmee ik de dromen van mijn jongens in vervulling kan laten gaan.

Ik ben gewoon Ilona, met een simpel SPW-tje op zak en heb een engelengeduld wanneer het om mijn jongens gaat.

En wat ik eigenlijk denk als ik de reclame voor 'Syndroom' voorbij zie komen? Ik hoop toch zo dat jij, dat Nederland, dat wie dan ook ziet hoe het werkelijk gesteld is met de zorg in Nederland. Hoe het er echt aan toe gaat. Ik denk dat de tranen je dan ook over de wangen lopen. Niet zoals wanneer jij het eindresultaat van je programma ziet, gemixt en wel, inclusief een bijpassende eindtune.

Maar de echte realiteit, de echte tranen zoals bij mij. Wanneer ik thuis kom, op de bank val in een oorverdovende stilte, na een dag waarin ik alles deed wat ik kon en het gewoon niet genoeg was.”

Johnny de Mol heeft inmiddels persoonlijk gereageerd naar de briefschrijfster, die op Facebook schrijft overweldigd te zijn door wat haar brief heeft teweeggebracht.

Lees de volledige brief van Ilona aan Johnny de Mol op Facebook

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!