Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Begeleiding weg, huis uit

11 augustus 2010 Door de redactie Geen reacties

Sinds 22 december 2009 heeft de 40-jarige Esther van Veenschoten officieel geen handicap meer. Op die dag verviel de indicatie op grond waarvan ze al jaren één uur begeleiding in de week kreeg. Ze raakte haar begeleiding kwijt, en moet ook haar huis uit. Foto: Rob Huibers

De datum 22 december 2009 zal Esther niet snel vergeten. Dat ze geen begeleiding meer krijgt, daar kan ze mee leven, vertelt Esther in komend nummer van KLIK, hoewel er een hoop problemen opdoemen in haar leven. Ze kan alleen nog bij haar moeder terecht en bij haar enige vriendin Marleen.

Esthers allergrootste probleem op het ogenblik is dat ze haar huis uit moet. De begeleiding was gekoppeld aan haar appartement in Nieuwland, een nieuwbouwwijk van Amersfoort. Zorgorganisatie Amerpoort is ook haar huisbaas. Als ze geen begeleiding meer krijgt, moet ze haar huis uit.

"Ik woon hier nu bijna zes jaar. Ieder jaar tekende ik bij, het op één na laatste contract was geldig tot 2013. Na 22 december vorig jaar moest ik tekenen dat ik eruit zou gaan. Ik betaal gewoon huur. Ik werk in een tandpastafabriek, ik pak tubes tandpasta in een doos, ik maak displays, doe machinewerk, stickeren. Daar verdien ik mijn geld mee, genoeg om van te leven. De huur betaal ik aan Amerpoort. Ik krijg een rekening, mijn moeder helpt met de betaling."

Zuinig
"Ik weet niet wat er nu gaat gebeuren, ik weet er niks van. Ik ben ingeschreven voor een andere woning. Elke week moet ik via mijn laptop reageren, maar woningen zijn duur. Op het ogenblik kan ik makkelijk rondkomen. Dit huis kost 366 euro per maand, daar zit alles bij in. Ik weet echt niet hoeveel loon ik verdien. Ik houd nog wel wat over, genoeg om voor Gizmo (de poes) te zorgen. Ik ga niet op vakantie, daar geef ik niks om. En hobby's heb ik ook niet echt. Ik ben zuinig."

"Het is stiller nu er niet meer iedere week iemand komt. Als er iets kapot is, zoals gisteren de achterdeur, dan krijg ik migraine. Ik heb erover gebeld, maar ik weet niet wie de rekening moet betalen. Ik weet niks."

Lees het hele artikel in het septembernummer van KLIK (verschijnt eind augustus).

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!