Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Begeleiders zorginstelling De Trans eisen verbetering in beleid van directie

3 september 2018 Door de redactie Geen reacties

Activiteiten voor cliënten die niet doorgaan omdat er te weinig personeel is, zieke collega’s die gewoon ingeroosterd staan, handen tekort bij elke handeling. Ruim 70 werknemers van de Drentse zorgorganisatie De Trans zijn het zat en eisen verbetering van de directie. Ze willen onder andere dat de ingestelde vacaturestop weer wordt opgeheven. Volgens de organisatie is er geen tekort aan personeel, maar is het nodig om de arbeidskrachten beter over de locaties te verdelen. | archieffoto actie FNV

Stichting De Trans is een Drentse zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking en mensen met een autisme spectrum stoornis. Er werken zo’n 1200 mensen en de organisatie is onderdeel van zorginstelling Espria.

Schrijnende verhalen
Half juli kondigde de directie maatregelen aan vanwege de financieel zorgelijke situatie, zoals een vacaturestop en het niet verlengen van tijdelijke contracten. Volgens woordvoerder Ben Looijesteijn is er geen personeelstekort, maar zit het probleem in de verdeling van de arbeidskrachten. “Er zijn locaties waar meer personeel wordt ingezet dan begroot, en er zijn locaties waar sprake is van onderbezetting.”

Vakbond FNV hield een aantal bijeenkomsten waar ze veel ‘schrijnende verhalen hoorden, over onderbezetting, werken met niet ingewerkte medewerkers, collega’s met tijdelijke contracten die moesten vertrekken terwijl ze hard nodig zijn op de locatie, een slechte personeelsplanning, bezuinigen op noodzakelijke middelen en nog veel meer,’ zo is te lezen in een korte bundel van de verhalen van de bezorgde medewerkers die de redactie ontving.


Immense werkdruk
Tijdens deze bijeenkomsten is er een FNV actiecomité gevormd dat alle problemen heeft geïnventariseerd. Camara van der Spoel van FNV Zorg & Welzijn vertelt: “Er is veel mis bij De Trans. Financiële misplanning, verkeerde inzet van personeel, verkapte bezuinigingen die verkeerd uitpakken. De werkdruk is immens. De medewerkers hebben er genoeg van. Niet alleen voor zichzelf, maar misschien nog wel meer voor hun cliënten, waar zij elke dag met hart en ziel voor klaarstaan.”

Het verbeteringsplan van de directie noemt zij ‘eerder een compleet afbraakplan.’


Verbeterpunten
Op donderdag 30 augustus kwamen ruim 70 medewerkers (leden en niet FNV-leden) van De Trans bij elkaar en formuleerden hun verbeterpunten, die haaks staan op de plannen van de directie:

  • het opheffen van de vacaturestop,
  • het omzetten van tijdelijke contracten naar vaste,
  • de mogelijkheid om meer uren te werken,
  • betere beloning voor de assistent-begeleiders,
  • een eenduidig personeelsbeleid,
  • gezondere werkroosters,
  • garanties dat personeelsleden veilig kunnen werken en
  • correcte naleving van de geldende cao.


Balans terugbrengen
Woordvoerder Ben Looijestein in reactie op de verbeterpunten: “We zien meer heil in het aanbrengen van een betere balans, een betere verdeling van de arbeidskrachten, dan in uitbreiding van het personeelsbestand. Dat laatste maakt de problemen alleen maar groter.”

Hij vervolgt: “Daarnaast zijn we er van overtuigd dat arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden binnen De Trans goed zijn. Net als bij collega-zorgorganisaties. Maar we snappen ook dat het door collega’s die in een unit zitten waar sprake is van onderbezetting, als minder fijn wordt ervaren. Als het werk steeds op de schouders van een kleine groep collega’s neerkomt, heeft dat immers ook invloed op hun privéomstandigheden. Daarom is het zo belangrijk om de genoemde balans terug te brengen en daar haast mee te maken.”

Half augustus werd ook bekend dat directeur Hans van Scheijen vertrekt per 1 september, omdat volgens de Raad van Bestuur ‘de ontwikkelingen om een andere directievoering vragen’.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!