Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Begeleiders werken met onderzoekers aan gezondheid cliënten

24 november 2020 Door de redactie Geen reacties

De functiegroep Begeleiders in de gehandicaptenzorg van de BPSW werkt samen met de academische werkplaats Sterker op eigen benen van Radboudumc in onderzoek naar gezondheidsvraagstukken bij mensen met een verstandelijke beperking. In een kennisdossier op de website van de BPSW en in onderzoek van de werkplaats samen met begeleiders in 2021.

De academische werkplaats Sterker op eigen benen van Radboudumc doet samen met begeleiders en cliënten onderzoek naar de gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking. Zij starten in 2021 met een onderzoek dat zij samen met begeleiders gaan uitvoeren. Onderzoekers Jenneken Naaldenberg en Fleur Boot vertellen over dit onderzoek in een nieuw kennisdossier gezondheid op de website van de BPSW bij de functiegroep begeleiders gehandicaptenzorg.

In het kennisdossier komt actuele informatie en praktische tools uit de onderzoeken van de academische werkplaats van het Radboudumc Sterker op eigen benen. De onderzoeken worden nadrukkelijk samen met de praktijk uitgevoerd, om zo tot bruikbare instrumenten te komen ‘die niet in een la belanden’, aldus Jenneken.

Het nieuwe onderzoek in 2021 is gericht op het ontwikkelen van een training rondom de gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking. De training is bedoeld voor deelnemers die betrokken zijn bij de dagelijkse zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, en geen medische achtergrond hebben. Fleur: “De bedoeling is dat het een model training wordt die je lokaal aan kunt passen en overal ter wereld in kunt zetten. Samen met het werkveld onderzoeken we hoe de training eruit moet gaan zien.”

Lees meer over het onderzoek en bekijk het kennisdossier gezondheid op de website van de BPSW.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!