Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Begeleiders verdacht van beroven cliënten

20 mei 2014 Door de redactie Geen reacties

Twee medewerkers van zorgorganisatie Ipse de Bruggen worden er van verdacht tienduizenden euro's te hebben gestolen van cliënten. Een mannelijke begeleider die werkte in Nieuwveen (Ursula) en een vrouw van de locatie Zwammerdam, zouden bij contante opnames geld van tien cliënten in hun eigen zak hebben gestoken. De man heeft volgens de recherche in drie jaar 80.000 euro van patiënten gestolen, de vrouw €20.000. Beide medewerkers zijn ontslagen; Ipse de Bruggen heeft aangifte gedaan.

Toen het vermoeden rees dat in de twee woningen van Ipse de Bruggen geld werd ontvreemd, heeft de directie eerst onderzoek laten doen door interne professionals, daarna door een extern bedrijfsrecherchebureau.

Onregelmatigheiden
Eerder dit jaar kwamen er signalen binnen over onregelmatigheden in de boekhouding. Na een steekproef in enkele woningen is een groot onderzoek gestart, dat nog moet worden afgerond. en een steekproef op een paar woonlocaties is zorgorganisatie Ipse de Bruggen eerder dit jaar een grootscheeps onderzoek gestart. Dit onderzoek wordt momenteel nog afgerond.

Steekproeven
Op de site van Ipse de Bruggen staat: "Bij het voorkomen van dit soort misbruik spelen Ipse de Bruggen, de stichtingen cliëntgelden en de ouders/wettelijk vertegenwoordigers van cliënten samen een rol. We houden regelmatig steekproeven om mogelijke fraude op te sporen. Naar aanleiding van de ontdekte gevallen hebben wij maatregelen genomen om de controle op cliëntgelden te verscherpen. Wij zijn daarnaast met de stichtingen cliëntgelden in gesprek over aanvullende maatregelen. Er is ons veel aan gelegen hier lering uit te trekken en de kans dat dit in de toekomst weer gebeurt te voorkomen."

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!