Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Begeleiders interviewen cliënten in 'krachtenbundel'

24 juli 2012 Door de redactie Geen reacties

"Mensen met een beperking krijgen vaak etiketten opgeplakt. Dat is niet altijd fijn. Ik weet wie ik ben en ik weet steeds beter wat ik kan. Het gaat om mij. Niet om het etiket." Het verhaal van Lian Deijkers (26) is een van verhalen van cliënten van zorginstellingen in Noord-Brabant en Limburg die in een 'Krachtenbundel' zijn gebundeld.

Dit boekje is de tweede editie van een krachtenbundel, met daarin deze keer zestien levensverhalen van mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, geïnterviewd door hun begeleider. In een citaat naast het verhaal vertellen de medewerkers hun ervaring met het luisteren naar het levensverhaal van hun cliënt.

Ilse Roovers is persoonlijk begeleider van Lian Deijkers en zegt over haar: "Lian durft te laten zien wie zij is, inclusief haar beperkingen. Dat is een proces van acceptatie. Lian is veel meer dan haar beperking!" Ook lees je het verhaal van Sjaak Mentzij (56), die een licht verstandelijke beperking heeft: "Door de begeleiding van Sdw houd ik beter overzicht en kan ik afspraken onthouden. Dat heb ik soms net even nodig."

Lobke van den Boom (33, op de foto) woont bij S&L zorg en kan dankzij de spraakcomputer en begeleiding toch haar stem laten horen. Logopediste Rachel van den Nobelen van S&L zorg vertelt over het interview: "Lobke en ik kennen elkaar al jaren. Toch was het heel bijzonder om haar te interviewen. Lobke heeft heel mooi haar verhaal verteld, wat soms best emotioneel was. Haar leergierigheid en gevoel voor humor zijn heel krachtig. Lobke is trots op zichzelf en wij zijn heel trots op Lobke!"

Lees alle verhalen in de Krachtenbundel, een uitgave van Reëlle Communicatie (hier te downloaden).

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!