Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Begeleiders en ouders in actie tegen Iq-maatregel

10 januari 2012 Door de redactie Geen reacties

Ouders en hulpverleners van licht verstandelijk gehandicapten hebben een witboek aangeboden aan het ministerie van Volksgezondheid. Ze zijn tegen de afschaffing van de steun aan mensen met een Iq tussen 70 en 85.

Met de Iq-maatregel wil het kabinet 240 miljoen euro besparen. Maar veel licht verstandelijk gehandicapten redden het niet zonder begeleiding, zeggen ouders en hulpverleners. Volgens gemeenten, verzekeraars en hulporganisaties gaat de maatschappij dat merken.

Werk
Volgens Harry Eleveld, directeur van zorginstelling Nedereind en een van de initiatiefnemers van het witboek, zorgt de ondersteuning ervoor dat een grote groep licht verstandelijk gehandicapten werk houdt en onderdak krijgt. "Wij zorgen dat mensen op tijd opstaan en naar hun werk gaan. Ook krijgen ze ondersteuningsgesprekken waarin ze werken aan problemen zoals agressie en wij helpen met woonruimte", zegt hij in het Nos Radio 1 Journaal. "Als de bezuinigingen doorgaan, kunnen wij dit soort hulp niet meer bieden." Eleveld vreest dat een grote groep eerst haar baan en vervolgens haar woning zal verliezen.

Witboek
In het witboek dat de ouders en hulpverleners hebben samengesteld, worden begeleiders geïnterviewd en mensen met een Iq tussen 70 en 85 geportretteerd, om te laten zien hoe goed het gaat met het kleine beetje extra ondersteuning dat zij krijgen.
Alternatieven voor de bezuinigingen staan niet in het witboek. Volgens Eleveld zijn die er wel. Veel instellingen bieden de extra ondersteuning 24 uur per dag aan en dat kan volgens hem beperkt worden. "De hulp moet blijven, maar niet meer 24 uur per dag."

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!