Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Begeleiders en cliënten op expeditie naar de groenteboer

27 maart 2019 Mariëlle Tromp Geen reacties

Wat kun je allemaal doen om cliënten te motiveren voor een gezondere leefstijl? Bewegingswetenschapper Mariëlle Tromp schrijft in haar blog hoe begeleiders van Philadelphia Noord zich extra inzetten voor een gezonde leefstijl voor cliënten en daarbij ervaringen uitwisselen.

Als je als begeleider ‘aandachtsfunctionaris leefstijl’ bent, of een begeleider die een gezonde leefstijl heel belangrijk vindt, dan loop je vaak tegen een aantal dingen aan. Naast uitdagingen in het motiveren van cliënten is het ‘mee krijgen’ van je collega’s vaak ook niet makkelijk. Het is heel erg fijn als je dan af en toe ervaringen kunt uitwisselen met een groep mede-enthousiastelingen uit je organisatie.

Dit gebeurt ook bij bijeenkomsten van Philadelphia Noord waar begeleiders scholing en ondersteuning krijgen over dit onderwerp. Begeleiders van verschillende locaties wisselen hun ervaringen uit en inspireren elkaar. Vorig jaar mocht ik bij de start een workshop geven. En dit jaar was ik er weer, waardoor ik kon zien wat zij in een jaar al bereikt hebben.


De kracht van het uitwisselen van ervaringen over gezonde leefstijl
Bij de bijeenkomst werd meteen duidelijk wat de kracht is van deze uitwisselingen. Eén begeleider vertelde over ontdekkingstochten met cliënten naar de groenteboer. Hier krijgen ze goed advies van de groenteboer en kopen ze iedere keer nieuwe soorten fruit. Zo ontdekken cliënten wat ze écht lekker vinden. Een positieve manier om kennis te maken met gezonde keuzes.

groentefruitblogmarielletromp.jpeg

Ook naar de groenteboer?
Eline is begeleider en zij raakte direct geïnspireerd toen ze dit hoorde. Ze was van plan hetzelfde te gaan doen. Maar helaas…. Ze kon tijdens haar dienst niet weg van de locatie. Toevallig mailen we hier een paar weken later over. Ze beschrijft wat ze toen heeft gedaan:/

mailblogmarielletromp.jpeg

“Een bewoner die altijd boodschappen voor ons doet, heb ik gevraagd of hij voor 5 euro een zak met lekker fruit wilde halen. Dit vindt hij heel leuk! Ik heb hem een briefje meegegeven dat hij af kon geven aan de groenteboer, waar op stond of hij een zak vol met lekker en wellicht onbekend fruit kon vullen. Deze bewoner kwam helemaal trots terug en wil dit volgend weekend weer doen. Het fruit ligt op de groep.”

Net als de expeditie bij de groenteboer is ook dit een erg leuk idee.


Maar behalen we nu wel resultaten?
Terwijl er zoveel mooie dingen waren gebeurd, waren de begeleiders bij de workshop soms ook teleurgesteld. Cliënten waren nauwelijks afgevallen. Of het bleek wel héél lastig om sommige collega’s enthousiast te maken.

Die teleurstelling is niet zo gek. Wij zijn als mensen voortdurend gefocust op wat er béter kan. Misschien heb je je zelf wel eens voorgenomen om bijvoorbeeld drie keer per week te gaan sporten, dagelijks fruit te eten of echt vroeger naar bed te gaan. Als we na een week terugkijken zoomen we vaak in op wat nog niet gelukt is. We hebben ‘maar’ één keer gesport, we hebben ‘alleen’ dinsdag extra fruit gegeten en zijn ‘helaas’ maar twee keer iets vroeger naar bed gegaan.

Terwijl dit, als je vanuit gedragsverandering kijkt, enorme resultaten zijn! Je hebt gesport. Je hebt meer fruit gegeten. Je bent al twee keer vroeger naar bed gegaan. Dat kan je allemaal al. Je bent in staat je patronen te doorbreken. Van hieruit kan je een volgende stap nemen.


Ja, er zijn resultaten!
Bij het doorvragen naar de resultaten blijkt vaak dat er zóveel gebeurd is. Er is een kookboek gemaakt, waarin begeleiders, cliënten en familie hun favoriete (gezonde) recepten hebben gebundeld. Er wordt vaker gewandeld naar het dorp. De toetjes zijn aangepast. Er zijn kleinere borden gekocht. De koektrommel is ingeruild voor een fruitschaal. Een cliënt is niet verder aangekomen, terwijl dat in de afgelopen jaren wel zo was.

slingersblogmarielletromp.jpeg

Dit zijn vanuit gedragsverandering gezien enorme resultaten, zeker als dit al zo ‘gewoon’ is geworden dat begeleiders in eerste instantie vergeten dit te vertellen.


Zoek naar je lichtpuntjes, dat houd je gemotiveerd
Voel jij je wel eens moedeloos, als het gaat om leefstijlveranderingen van cliënten? Maak dan eens een lijstje van wat er de afgelopen maanden wél is gelukt, ook al was het maar één keer. Dit levert je niet alleen heel veel informatie op, maar ook motivatie om door te gaan.

Heb jij de kans om je ervaringen uit te wisselen met collega’s? Ga er naartoe! En deel alles wat er al wél lukt op jouw locatie.  |  Door
Marielle Tromp. Dit blog verscheen eerder op de website van de Vitale Zorgverlener.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!