Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Begeleiders en cliënten gezocht voor spelen van serious game

9 maart 2021 Door de redactie Geen reacties

Vanuit het onderzoeksproject Sociale Relaties & ICT van de Vrije Universiteit van Amsterdam is de serious game ‘Jij & Ik’ ontwikkeld. Het spel moet volwassenen met een licht verstandelijke beperking helpen zichzelf en anderen beter te begrijpen en om beter met stress om te gaan. Om de effectiviteit van het spel meten, zoeken de ontwikkelaars testers.

De testers zijn in dit geval volwassenen met een licht verstandelijke beperking en hun begeleiders. Mensen met een LVB vinden het vaak lastig gedachten en gevoelens van zichzelf en anderen te begrijpen (mentaliseren). Dat kan ook stress opleveren. Hierdoor hebben ze ook vaak moeite om sociale relaties aan te gaan en te onderhouden.

Daarom is samen met ervaringsdeskundigen de serious game Jij & Ik ontwikkeld. In de game gaat de speler op reis met karakter Mo. Door middel van filmpjes, vragen en spelletjes leert de speler zijn eigen gedachten en gevoelens en die van anderen beter begrijpen, en beter met stress omgaan.

Er is wel wetenschappelijk onderzoek nodig om de effectiviteit van Jij & Ik te testen. En daarvoor zijn volwassenen met een licht verstandelijke beperking en hun begeleiders nodig. Er wordt drie keer een vragenlijst ingevuld op drie verschillende momenten met de deelnemers en er worden twee geluidsopnames gemaakt tijdens het spelen.

Deelnemen
Wie mee wil doen aan het onderzoek kan contact opnemen met Suzanne Derks via s.d.m.derks@vu.nl (coördinerend onderzoeker). Of kijk op de website www.socialerelatiesenict.nl/infogame/ voor meer informatie over het spel, het onderzoek en deelname.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!