Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Begeleider maakt voorleesboeken voor cliënten

1 oktober 2013 Door de redactie Geen reacties

Begrijpelijke voorleesboeken die aansluiten bij de leefwereld van mensen met een verstandelijke beperking zijn lastig te vinden. Daarom maakte begeleider Johan Engels ze zelf. Cliënten figureerden voor het project, dat Volgens Willy heet. In de nieuwe Klik lees je meer over het project.

Johan Engels: "Boeken zijn een bron van informatie, inspiratie en fantasie. Als je wilt voorlezen uit begrijpelijke boeken voor mensen met een verstandelijke beperking, kom je al snel uit bij kinderboeken en sprookjes. Op verzoek van cliënten ging ik op zoek naar boeken voor hén. Ik vond zat boeken voor begeleiders over mensen met een verstandelijke beperking. Het weinige dat er voor mensen zelf was, voelde nog steeds kinderlijk en betuttelend aan. Toen ontstond het idee om deze voorleesboeken te gaan maken."

Superduo
Johan heeft 25 jaar ervaring als hulpverlener, en verwerkte die in zijn project. "Willy, de hoofdpersoon van de serie boeken, is een samenraapsel van personen die ik in mijn carrière heb ontmoet. Hoofdpersoon Willy vertelt wat hij meemaakt in een soort dagboekjes met tekeningen, foto's en schrijfsels. Wannes, die van Willy de bijnaam Zwans krijgt, is zijn persoonlijke begeleider. Samen vormen ze een soort superduo dat allerhande avonturen beleeft in de alledaagse werking van een leefgroep."

Johan hoopt vooral dat mensen zich kunnen identificeren met de boekjes, en dat begeleiders met de voorleesboeken onderwerpen bespreekbaar kunnen maken. De boeken gaan over wonen in een leefgroep en verliefdheid. Nieuwe thema's als rouwen, feesten, verhuizen en verjaren staan in de planning.

Johan Engels heeft tot nu toe drie Volgens Willy voorleesboeken gemaakt voor mensen met een verstandelijke beperking:
deel 1 – Willy en Zwans
deel 2 – Wonen in de groene leefgroep
deel 3 – Emma is mijn lief

Lees het uitgebreide verhaal over Volgens Willy in Klik 7 van 2013, die vrijdag 4 oktober verschijnt. Op www.volgenswilly.be beschrijft Johan zelf zijn project en kun je een uitleg bij de situaties uit de boeken downloaden. De boeken zijn te bestellen via Sig, www.sig-net.be, prijs 15 euro per deel.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!