Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Begeleider maakt het verschil voor ouders met een lichte verstandelijke beperking

30 januari 2018 Door de redactie Geen reacties

In 2008 startte een grootschalig onderzoek naar ouders met een licht verstandelijke beperking: ‘Wat Werkt Voor ouders met beperkingen?’. Redden zij zich? Waar hebben ze behoefte aan? Hoe is het met hun netwerk gesteld? Tijdens een praktijkcongres op 10 oktober zijn de resultaten gepresenteerd aan begeleiders uit de praktijk onder het motto: Maak jij het verschil voor ouders met een lvb?

Het onderzoek, een project vanuit een consortium met daarin de Vrije Universiteit Amsterdam, ASVZ, Gemiva-SVG en Philadelphia Zorg, richtte zich op drie deelgebieden:

  1. De bereidheid van ouders met een verstandelijke beperking om hulp te vragen en te accepteren
  2. Het deelnemen aan effectieve interventies.
  3. De beschikbaarheid van een steunend sociaal netwerk


Er zullen maar weinig ouders zijn die het opvoeden van hun kinderen een eenvoudige zaak vinden. Het is best complex. Ook mensen met een verstandelijke beperking hebben het recht kinderen te krijgen. Dat staat in het VN-verdrag voor de rechten van mensen met beperkingen. Dat brengt tevens de plicht van opvoeden met zich mee. En daar kan de begeleiding het verschil maken. Er zijn ouders met een lvb bij wie dat opvoeden redelijk tot goed gaat. Uit het onderzoek komt naar voren dat de kwaliteit van de ondersteuning die zij krijgen hierbij een grote rol speelt. En dat niet alleen: ook de begeleiders moeten ervan overtuigd zijn dat ouders met een lvb nog kunnen groeien in hun rol als opvoeder. En dat is niet vanzelfsprekend, want 41 procent van de begeleiders uit het onderzoek was er niet van overtuigd dat ouders met beperkingen hun opvoedingsvaardigheden kunnen verbeteren.


Opvoedvaardigheden verbeteren
De onderzoekers geven aan dat ouders met een lvb eerder om hulp vragen bij begeleiders die ervan uitgaan dat deze ouders hun vaardigheden kunnen verbeteren.

In ‘Wat Werkt?’ is ook gekeken of opvoedprogramma’s kunnen helpen bij ouders met een lvb. Zo is een programma dat effectief is bij ouders zonder beperking aangepast aan de leerstijl van de doelgroep. En die profiteerden na de aanpassing ook van dat programma. Opvoedstress verminderde duidelijk na deze interventie.


Kennis delen met netwerk
Tot slot is gekeken naar het sociale netwerk rond de ouders met een lvb. Dit netwerk van familie en vrienden is vaak maar klein, waardoor de ouders weinig steun ervaren. Hier kunnen begeleiders een grote rol spelen, door dit sociale netwerk te voorzien van kennis over het hebben van een beperking en de gevolgen die dat geeft in het dagelijks leven.

Op
de site van Kennisplein Gehandicaptensector is meer informatie over het onderzoek te vinden.

Het onderzoek is geïnitieerd vanuit
het Werkgezelschap Ouderschap en Kinderwens, dat ook een kort filmpje maakte over hoe begeleiders het verschil kunnen maken voor ouders met een verstandelijke beperking.   |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!