Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Begeleider maakt boek over dagbesteding

22 december 2021 Door de redactie Geen reacties

Met zijn boek ‘Arjen bij de dagbesteding’ laat Arjen van Duin je meekijken op een dagactiviteitencentrum voor mensen met een verstandelijke beperking. Hij beschrijft daarin allerlei dagelijkse dingen, van het gebruik van pictogrammen tot signaleringsplannen, vanuit zijn perspectief als begeleider.

Arjen werkte jaren in de detailhandel, maar in 2006 begon ‘het’ bij hem te kriebelen. Snel daarna startte hij als zwemvrijwilliger bij een orthopedisch dagcentrum en met de opleiding.

In zijn in eigen beheer uitgegeven boek ‘Arjen bij de dagbesteding’ geeft hij een inkijkje op het dagcentrum waar hij is gaan werken. Het gaat over het doen van huishoudelijke taken met bewoners tot het vergeten op te hangen van het pictogram van de bus, waardoor een cliënt dacht dat ze niet naar huis zou gaan.

Zijn ervaringen zijn persoonlijk, in detail en in de verleden tijd geschreven. Zo vertelt hij hoe hij wordt geslagen door een cliënt en gered door een collega. Een andere cliënt krabt hem, als hij zich wil voorstellen:

“Hoi Hans, ik ben Arjen en ik kom bij jou werken.” Op het moment dat ik dat zei kwam zijn rechterhand uit zijn broekzak en kreeg ik een krab op mijn hand.
“Dat had je beter niet kunnen doen,” zei mijn collega.

Ik dacht: “Dat had je me wel mogen vertellen,” maar zei niets…

Hans kon zichzelf slaan of schoppen en bijten naar anderen. Hij had vanaf zijn geboorte geen goede hechting gehad met zijn ouders, terwijl dit voor ieder mens essentieel is om zich goed te kunnen ontwikkelen.

Naast zijn ervaringen met cliënten, komt ook de adviesraad van cliënten van het dagcentrum een aantal keer terug in het boek:

Wat misschien nog wel het mooiste was wat de adviesraad bereikt had was de ‘kiss and ride’ voor de deur van ons dagcentrum. De cliënten vonden dat ze soms ver moesten lopen als ze uit de taxibus stapten en naar het dagcentrum moesten lopen. Om deze reden wilden ze een eigen parkeerplaats bij het dagcentrum.

Mensen en hun verwanten van het desbetreffende dagcentrum zullen zichzelf wellicht in zijn beschrijvingen herkennen. Ook voor begeleiders zijn de verhalen herkenbaar, al bevat het boek voor begeleiders van andere locaties mogelijk wat te specifieke en persoonlijke informatie en zal de uitleg van pictogrammen en een signaleringsplan al bekend zijn.  |  AMK

Arjen bij de dagbesteding. Verhalen over werken binnen de dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking. Door: Arjen van Duin. Uitgegeven in eigen beheer. Prijs: € 20,-

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!