Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Begeleiden sociale mediagebruik kwestie van openheid

12 november 2012 Door de redactie Geen reacties

Zorg bij het begeleiden van mensen met een (lichte) verstandelijke beperking dat alles bespreekbaar is. Dan kun je ook vragen naar wat ze doen en meemaken op internet en sociale media, en ze daarmee helpen. Dat kwam ter sprake in de cursus Sociale media en ict toepassingen in de verstandelijk gehandicaptenzorg door Sanne van der Hagen  (Noxqs), georganiseerd door Klik en Mybusinessacademy.

"Mijn belangrijkste boodschap is: praat met elkaar over het gebruik van digitale media," zei Sanne in de cursus aan begeleiders. De meeste deelnemers gaven aan dat er bij hun organisatie nog beleid ontwikkeld moet worden op het gebied van mediagebruik. Sommige cursisten zeiden dat ze het een moeilijk bespreekbaar onderwerp vinden en aan de ene kant cliënten willen beschermen tegen de risico's, maar tegelijkertijd ook vrij willen laten in het gebruik van internet.

Benut mogelijkheden
"Daarvoor zijn geen pasklare antwoorden," stelde Sanne, "maar iedereen heeft recht op toegang tot internet en sociale netwerken, en recht op goede begeleiding daarbij. Ga niet uit van de gevaren maar benut de mogelijkheden die digitale media bieden om mensen mee te laten doen in de (digitale) samenleving."

Goede ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking bij het gebruik van ict en sociale media is gericht op begrijpen, begrenzen en beïnvloeden, vertelde Sanne. Leer ze dat niet alles is wat het lijkt, dat ze niet urenlang doorgaan, en dat ze bijvoorbeeld niet zomaar hun shirt uit hoeven doen voor de webcam als iemand dat vraagt.

Deelnemers mochten zelf apps of games bedenken die hun cliënten zouden kunnen helpen, en tips en risico's benoemen voor het internet- en sociale mediagebruik. In 2013 staat een nieuwe cursus over dit onderwerp gepland, lees meer over de cursus over het ondersteunen van mediagebruik op de website, nieuwsbrief en sociale media van Klik.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!