Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Begeleid wonen in Drenthe

24 november 2006 Door de redactie Geen reacties
24 november Zorgaanbieder Vanboeijen en de thuiszorg in Groningen steunen initiatieven voor kleinschalig begeleid wonen in Drenthe.

Vanboeijen: ‘Steeds meer mensen willen regie over hun eigen leven. Bij grote organisaties is dat vaak lastig. Bestaande voorzieningen blijken soms te veel vanuit de organisatie ingericht. Zij bieden iets aan en zoeken er bewoners bij. De zorgaanbieder houdt daarmee de regie in eigen hand. Bij kleine wooninitiatieven kan het vaak wel. Je ziet dan ook dat de vraag naar dit soort initiatieven toeneemt. Toch komen er maar weinig initiatieven van de grond. Zelf iets opzetten blijkt vaak lastig. En de meeste betrokkenen hebben er weinig ervaring mee. Goede initiatieven stranden soms onbedoeld in een conflict over verschillende belangen.’

Eigen wensen
Vanboeijen en Thuiszorg Groningen willen mensen met een beperking helpen bij het ontwikkelen en uitvoeren van hun eigen wensen. De ervaring met verschillende vormen van kleinschalig wonen hebben zij vastgelegd in het ‘Velemansdroom-concept.’ Daarin hebben cliënten zelf de regie op wonen en assistentie. Vanboeijen en Thuiszorg Groningen leveren advies alleen daar waar nodig. Ze hebben er al ervaring mee opgedaan in woonvormen Toermalijn en Velemansdroom.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!