Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Beeldzorg in Friesland

2 januari 2013 Door de redactie Geen reacties

In Friesland is onlangs een nieuw zorg op afstand-systeem officieel in gebruik genomen: Beeldzorg. Vanuit een zorgcentrale in Drachten wordt begeleiding geboden aan cliënten van gehandicaptenorganisatie Talant. De zorgcentrale is niet alleen bedoeld als vraagbaak en ondersteuning voor cliënten die ergens mee zitten, het biedt ook de mogelijkheid om even contact te hebben: iets vertellen over je werk, over wat je die dag hebt gedaan of gewoon om even te laten zien hoe tevreden de kat eruit ziet.

Een maand geleden zijn de eerste beeldschermen uitgezet. Een aantal cliënten werkt al met het systeem. De eerste reacties van cliënten, verwanten en begeleiders zijn positief. Het is voor iedereen nog wennen, maar cliënten weten er steeds beter gebruik van te maken.

Bang
Werd er in het begin vooral op vaste tijdstippen vanuit de centrale contact gelegd met de cliënten, tegenwoordig bellen ze zelf als ze iets willen weten of ergens mee zitten. Als ze bang zijn of willen weten wat ze met een brief moeten doen. Vaak biedt de centralist al een oplossing en als dat niet kan, wordt er contact gelegd met de persoonlijk begeleider die dan even bij de cliënt langs gaat.

Dichtbij
Volgens Talant is Beeldzorg een efficiënte manier om – weliswaar via een beeldscherm – 24 uur per dag dicht bij de cliënt te zijn. Het voorkomt onrust en geeft de cliënt uiteindelijk meer grip op zijn leven. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat zorg op afstand de 'echte' begeleider gaat vervangen. Die blijft bij de cliënt over de vloer komen. De combinatie van beide zorgvormen maakt het mogelijk gerichter begeleiding in te zetten als dat echt nodig is.

Beeldzorg biedt cliënten daarnaast een beschermde webomgeving om contact te onderhouden met vrienden en familie. "Ik hoef niet altijd met een begeleider te praten en vind het juist leuk dat ik nu ook kan bellen met andere cliënten'', aldus een van de deelnemers. Beeldzorg bevat verder ook verschillende spelletjes.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!