Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Beeldschermzorg is succes

4 mei 2010 Door de redactie Geen reacties

Omdat de resultaten van het experiment Zorg op afstand (beeldschermzorg) zeer positief zijn, mogen deelnemende zorgaanbieders de kosten voor deze vorm van zorg blijven declareren tot 1 januari 2012. In de tussentijd onderzoekt de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) de mogelijkheid van een defintieve financiering.

Bij 'Zorg op afstand' communiceren cliënten en zorgverleners via een beeldscherm. Screen-to-screen zorg wordt ingezet voor mensen die geen indicatie voor intramurale zorg hebben, maar wel een indicatie voor verpleging of persoonlijke verzorging. Uit evaluaties blijkt dat cliënten zich zekerder in huis voelen met dit systeem en dat problemen eerder worden gesignaleerd. Ook de zorgverleners zijn enthousiast.

Om zorg op afstand structureel te bekostigen, moet hij worden opgenomen in een breder pakket aan extramurale zorgverlening. Het experiment heeft vijf jaar geduurd: 30 zorgaanbieders leveren inmiddels deze nieuwe vorm van zorg en meer dan 1.000 cliënten maken er gebruik van. Ook in de verstandelijk gehandicaptenzorg wordt voorzichtig geëxperimenteerd met beeldschermzorg (zie Klik mei 2010). Zorgaanbieders die voor 2012 willen starten met het zorg op afstand, kunnen hiervoor gebruik maken van de Beleidsregel innovatie. www.nza.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!