Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Beeldhorloge wint prijs

5 november 2012 Door de redactie Geen reacties

Het Beeldhorloge van Talant heeft de Jenneke van Veen-verbeterprijs gewonnen. Het Beeldhorloge helpt mensen met weinig tijdsbesef of met behoefte aan extra structuur om hun dag in te delen, zoals mensen met een verstandelijke beperking, autisme of dementie. De jury noemde als belangrijkste argument dat het Beeldhorloge een hulpmiddel is dat zelfstandigheid biedt voor meerdere doelgroepen, ook ouderen. 

Verder is het makkelijk toegankelijk voor professionals en ouders. Het Beeldhorloge is ontwikkeld door Timer bv in nauwe samenwerking met Talant, naar een idee van een vader van een cliënt. Het hulpmiddel bij het plannen en uitvoeren van activiteiten werkt met pictogrammen en foto’s die zelf toegevoegd kunnen worden. Op van tevoren in te stellen momenten gaat het Beeldhorloge piepen en trillen en wordt het beeld van de geplande activiteit getoond. Op deze manier weet de drager van het Beeldhorloge dat het tijd is om bijvoorbeeld te lunchen, te gaan werken of bij een vriend op bezoek te gaan.

Ervaringen
Het Beeldhorloge geeft de gebruikers meer regie over hun eigen leven en meer zelfstandigheid. Ook aan familie of begeleiders kan dat rust geven, wanneer die eerst alle activiteiten moesten aangeven. De drager van het Beeldhorloge heeft nu zelf het overzicht.

Jenneke van Veen
Jenneke van Veen was tot 2010 hoofdinspecteur verpleging en chronische zorg van Inspectie voor de gezondheidszorg. Bij haar afscheid hebben de Vereniging gehandicaptenzorg Nederland, Platform vg, ActiZ en Loc de prijs in het leven geroepen.

Informatie over het Beeldhorloge op  www.beeldhorloge.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!