Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Beeldhorloge helpt mensen met weinig tijdbesef

9 maart 2012 Door de redactie Geen reacties

Deze week is het ‘Beeldhorloge’ officieel gelanceerd. Het is ontwikkeld voor mensen die moeite hebben met klokkijken en die hulp kunnen gebruiken bij het zich oriënteren in de tijd. Het eerste officiële Beeldhorloge is aangeboden aan Nienke Bunt. Zij heeft een verstandelijke beperking en kan niet klokkijken, ze heeft geen idee hoe lang een uur, een dag of een week duurt.

Ben Bunt bedacht het digitale geheugensteuntje in 2002 om zijn dochter Nienke te helpen bij het zelfstandig wonen. Samen met organisaties en bedrijven is het idee verder ontwikkeld en is het horloge met succes uitgeprobeerd. Het Beeldhorloge geeft de drager meer zelfredzaamheid en structuur. Het horloge werkt met behulp van beeld, in de vorm van een pictogram of foto. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van geluid en een trilfunctie.

Geheugensteuntje
Uit de testen van onder andere zorginstelling Talant en de rijksuniversiteit Groningen komt naar voren dat het horloge voor veel meer mensen een praktisch hulpmiddel is bij het organiseren van hun dagelijkse leven. Ook mensen met autisme, niet aangeboren hersenletsel en (beginnende) dementie zijn gebaat bij het gebruik van het Beeldhorloge. Zelfs voor mensen die alleen een geheugensteuntje willen voor het innemen van hun medicijnen is het horloge handig.

Meer informatie over het Beeldhorloge op www.beeldhorloge.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!